Povežite se s nama

Vijesti

Ministarstvo kulture i medija za izgradnju Kuće halubajskog zvončara osiguralo 262 tisuća eura

Objavljeno

naMinistarstvo kulture i medija osiguralo je 262.791,16 eura (1.980.000,00 kuna) za izgradnju Kuće halubajskega zvončara koja se gradi u sklopu Sportsko-rekreacijske zone i kompleksa Halubjan. Ugovor o financiranju potpisan je temeljem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu što ga je provelo Ministarstvo kulture i medija.

„S ovim posljednjim u nizu ugovorom, iznos bespovratnih sredstava koja smo osigurali za izgradnju Kuće halubajskega zvončara popeo se na 2,12 milijuna eura odnosno 16 milijuna kuna. Moram podsjetiti da smo u sklopu integriranog projekta Povežimo se baštinom putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka dobili nešto više od milijun eura odnosno 7,8 milijuna kuna. Dodatnih 700 tisuća eura odnosno 5,12 milijuna kuna kao partneru u tom projektu odobreno nam je temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kojeg je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U sufinanciranje projekta uključila se i Primorsko-goranska županija te osigurala 132 tisuće eura odnosno milijun kuna. Koristim priliku zahvaliti Ministarstvu kulture i medija, ali i svim prije navedenim dionicima koji nas podržaju i u financijskom smislu jer to znači da su prepoznali vrijednost ovog projekta. Halubajski zvončari odnosno „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ samo su jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a baštinimo ih na nevelikih 19 četvornih kilometara površine našeg Viškova. Smatram da je kulturna baština izuzetno vrijedan resurs, potencijal koji nema svatko, kapital koji je ograničen, jedinstven i neponovljiv. Naša je odgovornost, ali i obveza da taj kapital iskoristimo na najbolji mogući način. Prije svega zbog nas samih kao članova naše zajednice čiji je identitet i tradicija zvončara, zbog generacija koje će doći iza nas i naslijediti bogatstvo baštine koje imamo, ali i činjenice da kulturni turizam posljednjih godina postaje sve dominantniji oblik turizma jer se povećava broj turista koji žele upoznati lokalnu kulturu i tradiciju mjesta ili regije koju posjećuju. Projekt izgradnje Kuće halubajskega zvončara postavljen je temeljem Strateškog okvira razvoja turizma Općine Viškovo, ali i Studije izvodivosti uz analizu troškova i koristi ovog projekta“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara najveći je pojedinačni projekt koji se i Viškovu sufinancira bespovratnim sredstvima. Projekt se u građevinskom dijelu planira završiti tijekom ljeta ove godine.

„Glavnina aktivnosti trenutno se odvija u unutrašnjosti objekta gdje se izvode radovi na strojarskim te elektro-energetskim instalacijama odnosno sustavu grijanja i hlađenja, sustavu za dojavu požara, ugrađuje se lift itd. U tijeku su i pripreme za postavljanje estriha i stropnih obloga, a ovih su dana počeli i radovi na postavljanju ventilirane fasade. Pri samom je kraju i izgradnja pješačke staze – šetnice suhozida i tradicije. Riječ je o projektu vrijednom oko 50 tisuća eura koji je s 12.200 eura sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije. Šetnicu u dužini od 200 metara izgradili smo od ulaza u kompleks NK Halubjan do Kuće halubajskega zvončara u tehnici suhozida. Simbolika ove šetnice više je nego očita jer je „Umijeće suhozidne gradnje“ jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra pod zaštitom UNESCO-a koja se baštine na području Viškova. Uz umijeće suhozidne gradnje, na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta su i „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“, „Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja“, te „Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.“, kaže voditelj općinskog Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Sanjin Vranković.

Paralelno s izgradnjom, stručni tim posljednjih se mjeseci intenzivno bavi i budućim muzejskim postavom odnosno opremanjem Kuće halubajskega zvončara. Osim stalnog muzejskog postava koji će na suvremen i interaktivan način prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u interijeru i eksterijeru Kuće bit će dovoljno prostora za održavanje galerijskih, kulturnih, edukativnih, zabavnih, eno-gastronomskih manifestacija, ali i stručnih i znanstvenih skupova pa će Kuća halubajskega zvončara postati neizostavna točka na mapi događanja ovog kraja i mjesto okupljanja ljudi i ideja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže