Povežite se s nama

Sport

Mladen Vranković: odlazak riječke nogometne legende

Objavljeno

na

Mladen Vranković, legendarni igrač i trener Rijeke, preminuo je u 84. godini života. Vranković će ostati upisan kao jedan od najpoznatijih i najslavnijih imena riječke nogometne povijesti.

Vranković je rođen u Rtini (1937. godine), a dres Rijeke prvo je nosio od 1. prosinca 1959. do 31. srpnja 1963., te ponovo zatim od 2. srpnja 1967. do 31. srpnja 1970. Vranković je zatim i treći put obukao dres Rijeke u periodu od 20. siječnja 1972. do 21. veljače 1973. skupivši ukupno 204 nastupa.

Vranković je bio dijete Kantride, sedam godina bio je dio prve ekipe, bilo u ulozi prvog ili pomoćnog trenera odnosno trenera u Školi nogometa.  Bio je pomoćnik Josipa Skoblara 1984. godine u legendarnoj utakmici i pobjedi nad Real Madridom.

U monografiji “Pod stijenama Kantride” Vranković je opisan kao samozatajan i jednostavan čovjek koji nije previše eksperimentirao, a njegova trenerska koncepcija nogometa temeljila se na čvrstoj obrani.

Vranković je podmetnuo leđa u trenutku kada je vladala besparica, a iako je većina kvalitetnijih igrača u tom trenutku napustila Kantridu, igrači poput Mladenovića, Škerjanca, Jankovića, Peršona… igrali su na vrlo visokoj razini.

Vodio je ekipu Rijeke koja je stigla do finala Kupa Jugoslavije 1987. godine i već legendarnog finala protiv Hajduka u Beogradu. Unatoč porazu bijele je dan kasnije ispod terase pored hotela Bonavia dočekalo mnoštvo navijača kao i poslije prethodnih dvaju trijumfa.

U sezoni 1987./1988. osvojila je osmo mjesto, iduće godine bila je deseta. Vranković se na klupu Rijeke vratio i 1991.,te 1995. godine, a zatim je dugi niz godina vodio lokalne klubove Orijent, Lučki radnik, Halubjan, Grobničan, a posljednji klub koji je vodio bila je Klana.

Rečenica koja najbolje opisuje Mladena Vrankovića navedena je u monografiji Rijeke:  “Pauk” je bio “domaći tip” , a Rijeka je bila oduvijek njegov klub.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram