Povežite se s nama

Vijesti

Mladi SDP-ovci upozoravaju: HŽ treba vratiti brzi vlak između Rijeke i Zagreba

Objavljeno

na

Foto: Vlakovi u Rijeci FBJoš početkom rujna, Forum mladih SDP Hrvatske je apelirao na problem koji imaju građani, posebice mladi koji redovito putuju vlakom do svojih škola, fakulteta i radnih mjesta a zbog ukidanja vlakova nemaju alternativu te moraju nekoliko sati prije kretati na posao kako bi stigli na isti. Taj problem istaknuo je i klub zastupnika SDP-a u Saboru, i to je problem koji pogađa i ostale dobne skupine, ne samo mlade.

“Htjeli smo upozoriti na promjene u željezničkom putničkom prometu i na proizašle probleme. Uprava HŽ Putničkog prijevoza donijela je dana 24.12.2020. odluku o ukidanju velikog broja vlakova za prijevoz putnika na mreži HŽ-a.

U unutarnjem međugradskom prometu ukinut je jedini preostali par brzih vlakova B702/703, Rijeka – Zagreb – Osijek i obratno. Još prije, ukinuta je brza linija B700/701 Zagreb – Rijeka – Zagreb. Stoga je onemogućeno u jednom danu vlakom otputovati iz Rijeke u Zagreb i istog dana se vratiti u Rijeku. Sramotno je da su Glavni grad i najveća luka Hrvatske željezničkim putničkim prometom na taj način zapravo nepovezani.

Pregledom novih voznih redova koji su objavljeni 12.12.2021. možemo uočiti isključivo kozmetičke promjene, odnosno nažalost od tada se ništa nije konkretno promijenilo te kao gradski vijećnici moramo ukazati na taj problem i apelirati da se što prije riješi.

Trenutno prometuju vlakovi na relaciji Rijeka – Ogulin – Rijeka. Izgleda da je za stanovnike Rijeke i okolice Ogulin centar Hrvatske. Jedini direktni svakodnevni vlak iz Rijeke za Zagreb je putnički vlak 4001 koji polazi u 13:58 i dolazi u Zagreb u 18:29. Ti polasci su vremenski jako loše tempirani jer uopće ne odgovaraju velikoj studentskoj populaciji koja cirkulira između ova dva grada). Nejasan je cilj ovakve odluke osim da se Rijeka i cijeli naš kraj prometno izolira od ostatka Hrvatske.

Za studente i mlade ljude najviše su značili brzi vlakovi B700/701(Zagreb-Rijeka-Zagreb) te B702/703 (Rijeka – Osijek; Osijek – Rijeka), zbog lakšeg načina prometovanja do mjesta studiranja, bez nepotrebnih i zamornih predsjedanja. Osim što su te linije imale značaj povezivanja gradova, imale su i značaj za lokalno stanovništvo između tih gradova.

Smatramo da se navedene brze linije trebaju pod hitno vratiti iz razloga olakšane mobilnosti građana, odnosno potrebe stanovništva”, poručili su mladi SDP-ovci na konferenciji za medije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram