Povežite se s nama


Promocija knjige o fra Serafinu Sabolu održana je jučer, 8. lipnja, u Auli Pape Ivana Pavla II. u Trsatskom svetištu. Knjigu su predstavili fra Emanuel Hoško te autori Mirjana Grce i Ivica Tomić. Prema fra Serafinovoj želji, knjiga je predstavljena na dan kada je 2003. papa Ivan Pavao ll. kao hodočasnik pohodio Svetište Majke Božje na Trsatu.

Monografija je posvećena životu i radu čuvenog franjevca, svećenika i upravitelja Trsatskog svetišta, koji je preminuo 21. siječnja ove godine u 71. godini života i u 30. godini svećeničkoga i redovničkoga služenja na Trsatu.

Autori su se zahvalili svim suradnicima koji su pridonijeli stvaranju monografije te su istaknuli da je Serafin bio jedinstven, dobar, skroman i vrijedan čovjek. Brojnim okupljenim građanima, prijateljima i članovima obitelji obratili su se i gvardijan Trsatskoga svetišta fra Antun Jesenović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel,  župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Fra Serafin umro je u riječkom hospiciju u 54. godini redovništva i 45. svećeništva. Rođen je 1946. u Ivanovcu kod Čakovca, a Primorje je smatrao svojim domom. Pastoralno djelovanje započeo je kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj, a 1972. je zaređen za svećenika.

Od 1990. pa do kraja životnog vijeka služio je na Trsatu. Radio je na uređenju Svetišta, pripremao je pohode sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Fra Serafin je zaslužan što je na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”, kao i za izgradnju trsatskog pastoralnog centra Aula pape Ivana Pavla II..

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalima Nagrade grada Rijeke i Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo.

Moja Rijeka