Povežite se s nama

Vijesti

More u Bakru za punih jedan metar više od prosjeka

Objavljeno

na
U utorak 31. listopada 2023. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 14 minuta vodostaj koji za 105 cm premašuje srednju morsku razinu. Sličan, izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana.

Kao i inače, nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Jedan od tih čimbenika je tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Još su jedan čimbenik plimneoscilacije, koje su kulminirale u utorak prije podne.

Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god. Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, poručuju s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže