Povežite se s nama

Vijesti

More u blizini luke Bakar onečišćeno, kupanje se ne preporuča

Objavljeno

na


Radi povećanog interesa javnosti, županijska resorna pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak osvrnuli su se na mjerenje kakvoće mora u luci Bakar.

„Riječ je o području koje je desetljećima opterećeno različitim izvorima onečišćavanja, industrijskim i lučkim sadržajima. Cijelo stanje se kontinuirano prati sukladno nadležnostima koje su definirane propisima. Temeljem Zakona o zaštiti okoliša, donesena je Uredba o utvrđivanju kakvoće mora na morskim plažama, a točke na kojima se ispitivanja vrše, utvrđuje Županijska skupština svake godine na proljeće, uoči sezone kupanja“, rekla je pročelnica i dodala da, budući je na ovom području orijentirana aktivnost na gospodarstvo, nema morskih plaža na kojima bi se to ispitivanje vršilo, međutim, županijski Zavod za javno zdravstvo vrši određena ispitivanja glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu, a koje je predstavio ravnatelj ove ustanove. Dodala je kako, glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu, praćenje mora kao vodnog tijela provode, sukladno Zakonu o vodama, Hrvatske vode.

Govoreći o kakvoći mora na morskim plažama, ravnatelj Linšak naveo je kako su u periodu od 2011. do 2013. i od 2020. do 2023. godine, ispitivani mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije, Podbok i Podsteni te je utvrđeno da je preko 40 posto uzoraka nezadovoljavajući, odnosno nije pogodno za kupanje. Međutim, naglasio je da usprkos činjenici da plaže za kupanje na području grada Bakra nema, Zavod o vlastitom trošku ipak provodi ispitivanja na već spomenute dvije lokacije. Što se tiče ispitivanja morskog sedimenta na području Bakarskog zaljeva, utvrđene su povećane koncentracije teških metala i drugih zagađivala u odnosu na kontrolnu lolaciju. Komentirajući kakvoću zraka, Linšak je rekao da rezultati do sada pokazuju prvu kategoriju zraka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže