Povežite se s nama

Vijesti

Nezavisni vijećnici upozorili na stanje u Autotroleju: Gubitkom putnika pada im prihod i prijeti urušavanje

Objavljeno

na


Josip Kukuljan, vijećnik Grada Rijeke i Mirna Međimorec, vjećnica Općine Viškovo, na svojoj konferenciji za medije upozorili su probleme u javnom prijevozu u “riječkom prstenu”.

Josip Kukuljan istaknuo je da kao nejekološkiji način prijevoza – javni gradski prijevoz je jedna od temeljnih potreba stanovnika gradova i prigrada.

“Svjedoci smo smanjivanja broja polazaka i smanjivanja plaća vozačima koje su počele i kasniti. Svima je jasno da smanjenje standarda javnog prijevoza utječe na gubitak putnika koji se okreću alternativnim rješenjima poput prijevoza automobilom. Gubitkom putnika Autotrolej gubi prihode te mu prijeti urušavanje. Krizna situacija sa pandemijom korona virusom ne može biti izlika za loše poslovanje. Korona ne može biti krivac za probleme koji su nastajali puno prije pojave ove pandemije. Podsjećam na katastrofalnu organizaciju servisa bez odgovornosti od strane Rijeka plusa, prejeftine godišnje karte, slanje autobusa na komercijalne vožnje u zemlje EU, Srbiju i na vožnju partijanera na Zrće. Ako usporedimo Autotrolej sa Zagrebačkim ZET-om možemo uočiti da u glavnom gradu javni prijevoz u potpunosti štima. U ovom trenutku ZET vozi pojačanim intezitetom prema uobičajenom prošlogodišnjem jesenskom voznom redu a vozačima se nije smanjila plaća. S obzirom na izrazito loše stanje u gradskom proračunu tražim od gradonačelnika odgovor na pitanje hoćemo li vratiti i poboljšati standard javnog prijevoza ili će biti još ukidanja polazaka i rezanja plaća djelatnicima?”, poručio je Kukuljan.

Mirna Međimorec, vijećnica Općinskog vijeća Općine Viškovo liste grupe birača Milana Pavelića istakla je da Općina Viškovo, kako najveća Općina u Županiji i RH sa 16 000 stanovnika i najvećim brojem učenika u Županiji nema adekvatan javni prijevoz putnika i učenika. Promjenom voznog reda KD Autotroleja od 7. rujna broj autobusa i linija još se dodatno smanjio.

“Naročito je problem ujutro u 7.15 sati kad najveći broj učenika i zaposlenih koristi javni prijevoz za odlazak u školu i na posao. Do sada smo u te sate imali tri autobusa harmonike, sada je KD Autotrolej uveo jedan autobus, gužve su u autobusu jako velike, većina putnika ne može se ukrcati, a iz informacija roditelja iz Viškova, djeca im pješke odlaze i po 2 km u Sroki, kako bi mogla ući u autobus i stići u školu. Općina Viškovo skoro 10% iz svog proračuna izdvaja za javni prijevoz putnika, godišnje oko 3,3 mil kuna, na rebalansu proračuna subvencija KD Autotroleju povećana je na 3,6 mil kuna, te još 300 tisuća kn izdvaja se za autobusne karte po socijalnom programu”, rekla je Međimorec te je pozvala Autotrolej da korigira vozni red, broj linija i autobusa sukladno potrebama u Općini Viškovo, i pozvala načelnicu Viškova da proaktivno sudjeluje u izradi voznog reda, uključujući prijedloge mještana, naročito roditelja djece koja pohađaju škole.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram