Povežite se s nama

Početkom iduće godine, barem su takva predviđanja, održat će se novi parlamentarni izbori koji bi, sudeći po anketama, trebali biti najneizvjesniji u posljednjih 25 godina. Upravo zbog toga zanimljiv je članak Jutarnjeg lista u kojem ističe općinu Viškovo kao mogući primjer suradnje HDZ-a i SDP-a.

Da bi prekinule blokadu općinske vlasti nakon izbora 2013., dvije najveće stranke u Viškovu sklopile su sporazum i ušle u neformalnu koaliciju. Može li taj model biti primijenjen i na nacionalnoj razini?

Naše dvije najveće političke stranke u Viškovu godinama surađuju na dobrobit svih mještana i cijele općine. Neka se to zajedništvo širi dalje, na boljitak naše države i naroda. Ovdašnje se vlasti baš tako trse i rezultati se vide.”

Ove je riječi 5. srpnja ove godine na proslavi 150. obljetnice župe Svetog Mateja u Viškovu s propovjedaonice odaslao riječki nadbiskup Ivan Devčić. Stranke koje je spomenuo su, naravno, SDP i HDZ koji kroz međusobnu podršku u Općinskom vijeću zajednički donose ključne odluke za život tog prigradskog naselja na riječkoj periferiji.

“Ne radi se o koaliciji, s HDZ-om smo potpisali sporazum o programskoj suradnji”, kaže doktorica Jagoda Dabo, predsjednica Općinskog vijeća Viškova i lokalnog ogranka SDP-a.

Priča o suradnji stranaka koje su na nacionalnoj razini najljući politički protivnici u Viškovu je počela 2013. godine, a prethodila joj je tromjesečna blokada rada Općine nakon lokalnih izbora. Koalicija SDP-a i PGS-a u Viškovu osvojila je sedam mandata, HDZ pet mandata, a u Vijeće je ušlo i pet nezavisnih kandidata, troje s liste Roberta Božića koja je proizišla iz Ekostožera te dva vijećnika s liste Ksenije Žauhar.

Jutarnji list