Povežite se s nama

Vijesti

Muzejski trg u Rijeci koncem mjeseca mijenja svoj naziv

Objavljeno

na

Nadolazeći četvrtak, 30. svibnja, donosi 18. po redu sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke s iznimno velikim dnevnim redom od čak 28 točaka, a jedna od njih bit će i ona o promjeni naziva Muzejskog trga u Trg Riccarda Zanelle.

Riječ je o javnoj površini ispred nekadašnje „Guvernerove palače“ u kojoj su smješteni Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Muzej Grada Rijeke koji je Muzejskim trgom imenovan rješenjem Gradskog vijeća 1995. godine.

U obrazloženju prijedloga, predlagatelji navode da je upravo današnji Muzejski trg odnosno kompleks Guvernerove palače bio poprište dramatičnih povijesnih događaja koji su obilježili tzv.razdoblje „riječkog pitanja“ (1918. – 1924. godine) te je kao takav najprikladniji da se nazove imenom Riccarda Zanelle u znak sjećanja na istaknutoga riječkog političara toga vremena. Odbor ocjenjuje da radi o osobi koja je dala značajan doprinos u povijesti grada Rijeke.

Prije utvrđivanja konačnog prijedloga odluke, Odbor je zatražio mišljenje teritorijalno nadležnog Vijeća Mjesnog odbora Brajda – Dolac koje je na sjednici održanoj 27. 3. 2019. usvojilo zaključak kojim prihvaća prijedlog za preimenovanje Muzejskog trga u Trg Riccarda Zanelle.

Dodatno se ističe kako bi se objektima (muzejima) koji danas prema Evidenciji ulica i kućnih brojeva imaju dodijeljene brojeve Muzejski trg kbr. 1 i kbr. 1/1 dodijelili brojevi – Trg Riccarda Zanelle kbr. 1 i kbr. 1/1.

Riccardo Zanella (Rijeka, 1875. – Rim, Italija, 1959.), riječki političar, izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova. Srednju školu završava u Rijeci, a studije na Višoj ekonomskoj akademiji u Budimpešti. Zbog svog smjernog i ustrajnog zalaganja za prava građanske Rijeke i borbe protiv stalnog uplitanja centralne ugarske vlasti u prava i slobode grada, Zanella postaje lider autonomnog pokreta u gradu. Početkom I svj.rata Zanella je prisilno mobiliziran i završava u ruskom zarobljeništvu da bi se u Rijeku vratio 1918.g. Zanella je bio protivnik D’Annunzia i njegove nasilne okupacije Rijeke. Nakon njegovog odlaska, na temelju Rapallskog ugovora između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, a pod pokroviteljstvom SAD, V.Britanije i Francuske osniva se Slobodna država Rijeka, na čijim slobodno održanim izborima pobjeđuje Ricardo Zanella. Nedugo nakon izbora, biva nasilno srušen s vlasti od strane fašističkih pučista. Nekoliko mjeseci nakon svrgavanja, provode se ponovni izbori gdje Ricardo Zanella ponovno dobiva povjerenje Riječana, ali fašističke snage ni tada nisu mirovale te Zanellu ruše po drugi put. Nakon aneksije Rijeke Italiji, živio je u Beogradu, u vrijeme Drugoga svjetskog rata u Francuskoj surađuje s tamošnjim pokretom otpora. Nakon rata, unatoč porazu fašizma nije dočekao povratak u Rijeku, te živi u Italiji do smrti 1959. godine.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram