Povežite se s nama

Fiuman Plus

Na današnji dan prije 59 godina Ernesto Che Guevara posjetio Rijeku

Objavljeno

na
Na današnji dan 19. kolovoza 1959. godine Ernesto Che Guevara posjetio je Rijeku. Kubanska delegacija doputovala je u Jugoslaviju kako bi doznala nešto o tome kako funkcioniraju „novi kurs“ i samoupravljanje u tvornicama, kao i u ostalim područjima građanskog života, želeći tako uspostaviti diplomatske odnose, potpisati trgovačke sporazume i ostvariti kulturnu razmjenu. U Rijeci su Che Guevara i njegovi pratitelji posjetili brodogradilište „3. maj“, a zatim su ručali u restoranu hotela „Park“ na Pećinama. Nakon toga su posjetili Trsatsku gradinu pa onda krenuli prema centru grada. Inače, ulaz u brodogradilište tom je prilikom bio dopušten samo lokalnim vlastima i političarima te novinarima koji su imali specijalne propusnice. Svi su morali biti u autima, pješaci su bili isključeni, a fotografiranje je bilo strogo zabranjeno.

Cjelokupni Cheov posjet Rijeci također je pratio književnik i novinar Giacommo Scotti, novinar talijanskih novina La Voce del Popolo, koje su izlazile na području Istre i Kvarnera. On u svojoj knjizi Fotografija s Che Guevarom: Cheov posjet Rijeci u ljeto 1959. (izašla 2011.) govori o susretu s kubanskim revolucionarom. Cjelokupna knjiga nastala je na osnovi jedine fotografije koju je snimio tadašnji fotoreporter Novoga lista, Petar Grabovac. Na fotografiji se nalaze Che Guevara i njegova kubanska pratnja, kao i visoki jugoslavenski dužnosnik Kazimir Jelovica (stoji uz Chea s njegove desne strane) i novinar Giacomo Scotti (nalazi se na desnoj strani fotografije, nosi naočale, a Che gleda prema njemu). Prema riječima Scottia, Che i njegova pratnja prvo su posjetili brodogradilište 3.maj kako bi najvjerojatnije sklopili neki trgovački ugovor ili izmjenili iskustva. Iako ih je čuvala policija u civilu, uniformirani policajci iz Zagreba i Rijeke te agenti UDBA-e, koji nikako nisu mogli zaustaviti dvije tisuće oduševljenih radnika, od kojih je skoro svaki htio pokazati prema Cheu svoje poštovanje. U gužvi koja se stvorila na brodogradilištu Scotti je izgubio iz vida delegaciju te je krenuo do izlaza iz tvornice. Pošto je uspio napustiti brodogradilište prije delegacije, našao se sam na mjestu gdje su bili parkirani džipovi delegacije i u trenutku kada je pitao jednog Kubanca ako može zbog daljnjeg praćenja delegacije krenuti s njima prema Korzu, iza njega se pojavio Che Guevara, okružen dužnosnicima i policijom i nakon što je Cheu vozač objasnio o čemu se radi – Che je pozvao mladoga Scottia da sjedne u džip pokraj njega.

Kada su došli u centar, nakon što su izašli iz automobila ispred zgrade nekadašnje talijanske banke, a u koju se sada smjestila okružna riječka uprava, tj. Narodni odbor Rijeke, popeli su se na prvi kat gdje ih je dočekao – Edo Jardas. Nakon privatnog razgovora između Chea i Jardasa, uslijedila je šetnja Korzom, a tom je prilikom nastala poznata fotografija Che Guevare u Rijeci. Petar Čučo Grabovac otkriva kako je nastala povijesna fotografija Che Guevare u RIjeci, pa kaže – Che Guevara je došao u Rijeku zbog Ede Jardasa (tadašnji gradonačelnik, odnosno predsjednik saveza općina), inače borca u španjolskom građanskom ratu. On i Jardas su bili prijatelji, mislim da se je u Južnoj Americi sprijateljio sa Cheom. Iz svojih sam izvora saznao kada će Che Guevara, na povratku iz obilaska Brodogradilišta »3. maj« Korzom prijeći putem do ondašnjeg sjedišta Narodnog odbora Kotara Rijeka (današnjeg sjedišta Poglavarstva Grada Rijeke) i baš na tom potezu, dakako bez službene dozvole – tajno snimio kubansku delegaciju. Jedan snimak i pobjegao.

Inače njegova sekretarica koja ga je pratila na putovanjima bila je njegova ljubavnica. Tito u to vrijeme nije bio nešto u dobrim odnosima s njim. Snimka te fotografije bila je tek kasnije objavljena u Novom Listu i to vrlo šturo, bez puno teksta, jer Che Guevari tada nije bilo dopušteno javno nastupati. Che počesto simbolizira među mladom generacijom simbol bunta, otpora, nešto herojsko i uzvišeno. Njegova herojska smrt i žrtva koju je podnio za svoj kontinent i Treći svijet, među dijelom siromašnih i poniženih oslikava ga kao jednog od najvećih revolucionara i heroja 20, stoljeća. Mnogi kod njega najviše cijene što su mu riječi i misli, život i djelo bili sinkronizirani. Stoga, El Che muerto todavia vive! (Mrtvi Che još uvijek živi!). 

Izvor Kristijan Dumenčić preko REF-a: Novi List, Svjetlana Hribar: Che Guevara na Trsatskoj gradini na fotografijama iz albuma Slavke Glavan, Objavljeno: 26. svibanj 2013., Također: Željko Martan Revolucionar u Rijeci, Lokalpatrioti-rijeka, Monografija Petar Čučo Grabovac: Rijeka, Adamić, Rijeka, 2014

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram