Povežite se s nama


Na opločenju Spomenika oslobođenja na Delti, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, Grad Rijeka uklesao je nazive divizija Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije koje su prije 70 godina oslobodile Rijeku.

 Spomenik na Delti podignut je 1955. godine, u prigodi 10. obljetnice oslobođenja grada upravo s idejom da se njime obilježi oslobođenje grada, a nakon izvedbe naglašavan je njegov općeniti memorijalni karakter, kao spomenika palim borcima. Inicijativa da se imenuju jedinice koje su oslobodile Rijeku došla je od gospođe Emilije Ivošević, a s navedenim rješenjem upoznati su i suglasni  Savez antifašističkih boraca i antifašista PGŽ, gospodin Dinko Tamarut i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeke, gospodin Rastko Schwalba, te Konzervatorski odjel u Rijeci.

Za ustanovljavanje natpisa odnosno precizno utvrđivanje o kojim je vojnim jedinicama riječ, Grad Rijeka konzultirao je nedavno umirovljenog kustosa Muzeja Grada, gospodina Mladena Grgurića. Temeljem navedenog, na postamentu/opločenju Spomenika oslobođenja na Delti uklesano je: „U spomen osloboditeljima Sušaka i Rijeke, borcima 13. Primorsko-goranske udarne divizije, 9. Dalmatinske udarne divizije, 19. Sjevernodalmatinske udarne divizije i 26. Dalmatinske udarne divizije, Grad Rijeka, 2015.“

Autor oblikovanja i dizajna natpisa je Srđan Škunca, inače pročelnik gradskog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.

Posvetni dio natpisa  uklesan je u sjevernom dijelu opločenja, dok nazivi divizija vrpčasto teku duž stranica postamenta.  Time je spomenički sklop pijedestala s reljefima ostao netaknut, ali je dodana neophodna memorijalna i informativna dimenzija.  U natpisu se navode i Rijeka i Sušak jer su u trenutku oslobođenja ti gradovi još uvijek imali status samostalnih gradova i pripadali različitim državama. Sušak je oslobođen 21. travnja, a Rijeka 3. svibnja.