Povežite se s nama

Mozaik

Na Filozofskom Fakultetu otvoren Šesti kongres hrvatskih povjesničara

Objavljeno

na
Na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Rijeci od 29. rujna do 2. listopada održava se Šesti kongres hrvatskih povjesničara.

Tema ovogodišnjeg kongresa jest kultura – kao izravan poticaj i prilog shvaćanju te razumijevanju Rijeke – grada koji je 2020. godine nosio titulu Europske prijestolnice kulture.

Na Kongresu će biti predstavljeni rezultati različitih aspekata povijesnih istraživanja kroz sva vremenska razdoblja.

Organizatori Kongresa su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ), Društvo za hrvatsku povjesnicu (Zagreb) i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Odsjek za povijest. Suorganizatori su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Povijesno društvo Rijeka i Povijesno društvo otoka Krka.

Na samom početku, pozdravne govore održali su izv.prof.dr.sc. Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof.dr.sc. Željko Holjevac, predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu te prof.dr.sc. Damir Agičić.

Na ovome kongresu sudjeluje 328 sudionika kroz 281 izlaganje.

U ime Grada Rijeke pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je posebno istaknula važnost teme ovogodišnjeg kongresa budući da je Rijeka u prošloj godini bila Europska prijestolnica kulture. Dodala je da voli naglasiti da je Rijeka uvijek ostala grad dosljedan sebi – “Kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda i tolerancije prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura”.

Prof.dr.sc. Damir Agičić u svom je pozdravnom govoru istaknuo da je prvi ovakav kongres održan u prosincu 1999. godine te se nastavio održavati svake četiri godine. Dodao je i da interes mladih za studij povijesti posljednjih godina opada pa možda upravo ovakva događanja potaknu interes mladih za izučavanjem ove discipline.

Ovaj kongres financijski su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram