Povežite se s nama

Sport

Na Kampusu otvoreno novo igralište “Žilavi park”

Objavljeno

na
„Žilavi park“ novouređena je javna površina za sport, igru i druženje uređena na sveučilišnom Kampusu kao dio projekta Zelene tranzicije zvane „Žilavi Kampus“, a prostor je i službeno otvoren u tjednu u kojem riječko Sveučilište obilježava svoje dane.

„Žilavi park“ se sastoji od velikog igrališta na kojem se mogu igrati košarka, odbojka i tenis te manjeg igrališta za cageball, kao i amfiteatra koji ima ulogu učionice na otvorenom. U svojoj koncepciji, izvedbi i oblikovanju „Žilavi park“ vodi se načelima prostorne otpornosti, hibridnog korištenja i reuporabe.

Koncept projekta postavio je DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, zajedno s autorskim timom arhitekata i dizajnera AO16, 7111 i MKF&AT, a prilikom izrade projekta naglasak je stavljen na održivi razvoj i aktivan život studenata, sveučilišnih djelatnika i građana.

Prilikom otvorenja parka pozdravne riječi su uputili rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par i zamjenica predstojnika Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (DeltaLab) Ida Križaj Leko.

Kako je istaknula rektorica realizacijom ovog parka željelo se više okrenuti zelenoj infrastrukturi, druženju, aktivnom načinu života i rekreaciji, ali i približiti prostor Kampusa susjedima i građanima, da Kampus ne bude samo mjesto gdje studenti žive i studiraju već da to mjesto bude otvoreno prema svim građanima. „Projekt je rezultat zajedničkog promišljanja i suradnje Studentskog zbora i Sveučilišta. Zajednička je ideja bila da sredstva uložimo u ono za što i studenti i mi zaposlenici mislimo da je vrijedno. Željeli smo napraviti prostor koji će zadovoljiti želje i potrebe naših studenata. Na neki način ovaj je projekt i naslijeđe projekta Europska prijestolnica kulture, jer je osmišljen od strane Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam koji svoje korijene i početke vuče upravo iz tog projekta“, objasnila je Prijić-Samaržija.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je ovaj park još jedan primjer uspješne suradnje Grada i Sveučilišta. „Zadovoljstvo mi je što smo dobili još jednu novu uređenu javnu površinu koja će svojim sadržajem obogatiti život studenata, zaposlenika, ali i građana koji gravitiraju ovom djelu grada. Prostor je namijenjen sportu i druženju, ali istovremeno potiče aktivan i održiv način života za cijelu zajednicu. Zahvala ide svima koji su sudjelovali na realizaciji ovog projekta, a posebno Studentskom zboru kao glavnom partneru. Rijeka je sveučilišni grad i grad znanja i želimo pokazati kako su nam mladi bitni stoga ćemo kao Grad uvijek davati podršku u ovakvim projektima“, rekao je Filipović.

Ida Križaj Leko još je jednom istaknula kako je riječ o prostoru otvorenom za sve građane. „Prostor je namijenjen svima i svi zajedno o njemu moramo brinuti, on je naša odgovornost“, rekla je Križaj Leko dok je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par zahvalila Sveučilištu na tome što sluša svoje studente i njihove potrebe. „Studiranje nije samo onaj dio koji odrađujemo u predavaonicama već puno više od toga. Želimo biti dio zajednice, želimo biti uključeni i aktivni dio društva i drago mi je što naše Sveučilište to prepoznaje i daje nam priliku“, rekla je Par.

Projekt „Žilavi Kampus“ dio je šireg strateškog projekta Sveučilišta u Rijeci pod nazivom „Zelena tranzicija Sveučilišta u Rijeci: provedba ciljeva održivog razvoja UN-a i Europskog zelenog plana“.

Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta s ciljem osiguranja održivog razvoja i zelene tranzicije na Sveučilištu u Rijeci s posebnim naglaskom na podizanje kvalitete studiranja i studentskog standarda na Sveučilištu.

Prvu službenu košarkašku utakmicu na novom terenu odigrale su ekipe Medicinskog i Ekonomskog fakulteta.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže