Povežite se s namaŠesteronožni robot pauk, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja i čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče predstavljen je danas na riječkom Kampusu. STEMI robot pauk djelo mladog tima inženjera, ekonomista i umjetnika iz udruge Bura Znanju, u samo tri dana prikupio je potreban iznos i postao hit na Indiegogu.

Mladi tim inženjera, ekonomista i umjetnika iz udruge Bura Znanja pokrenuo je crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju STEMI platforme i proizvodnju multimedijalnih obrazovnih sadržaja. Prvi projekt je šesteronožni robot pauk, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja i čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče.

Robot pauk je prvi u nizu projekata putem kojeg će korisnici učiti o elektronici, robotici i programiranju, a prilagođen je za sve uzraste. Autori STEMI projekta drže kako su upravo znanje i inovacija vrijednosti u koje je bitno ulagati kako bi društvo moglo napredovati.

S obzirom na veliki interes javnosti i medija za projekt, predstavljanje projekta održano je na kampusu Sveučilišta u Rijeci, a tom je prigodom održana i panel rasprava na temu kako pojačati STEM obrazovanje u Hrvatskoj.

STEMI projekt je usmjeren na popularizaciju STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) u obrazovnim ustanovama i društvu općenito, kako bi se promijenio način na koji se danas educiraju mladi iz prirodoslovnih područja. Naime, iako svjedočimo ubrzanom tehnološkom napretku, obrazovni sustavi nude malo praktičnog znanja i iskustva. Pomoću projekata poput robota pauka, kojim možete upravljati pomoću svog pametnog telefona, voditelji projekta žele pokazati kako učenje može biti inovativno i zabavno.

Koliko je ovaj projekt zanimljiv potvrđuje Mladi inovatori iz udruge Bura Znanja su u samo tri dana od pokretanja crowdfunding kampanje prikupili iznos od 16.000 dolara potreban za realizaciju STEMI projekta robot pauka. Projekt je postao hit na Indiegogo platformi, o njemu su se raspisali domaći i inozemni mediji, a najviše veseli činjenica da je čak 175 pojedinaca i tvrtki doniralo novac ili kupilo pauka s popratnom edukacijom, a do kraja kampanje je preostalo više od mjesec dana.
Prikupljenih 16.000 dolara dovoljno je za izgradnju platforme i proizvodnju multimedijalnih sadržaja. Dio prikupljenih sredstava, donirat će u obliku obrazovnih paketa hrvatskim školama i drugim edukacijskim ustanovama. Tako će se mnogim mladima pružiti prilika da sagrade sami svog robota, bilo gdje se nalazili, i na taj način steknu nova iskustvena znanja na jedinstven, zabavan i jednostavan način.

STEMI će pružati mogućnost učenja STEM područja kroz projekte – koji će se sastojati od paketa fizičkih komponenti koje će pojedinci i grupe sastavljati kroz praćenje digitalnih multimedijskih sadržaja. Kampanju i projekt STEMI  podržao je i Grad Rijeka, a gradonačelnik Vojko Obersnel je u svom obraćanju autorima projekta naglasio kako je riječ o projektu koji će doprinijeti rješavanju problema deficitarnosti obrazovanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike kroz razvoj online platforme za projektno učenje.

Uz potporu Grada ovom projektu gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će projekt biti prepoznat na široj razini te da će njegovu vrijednost prepoznati i gospodarski subjekti i time poduprijeti razvoj ove platforme, kako bi omogućili razvoj prijenosa znanja i primjenu novih visoko-tehnologijskih proizvoda u funkciji visokog obrazovanja.
Prezentaciji STEMI robota prisustvovali su i učenici OŠ Vežica.
Grad Rijeka