Povežite se s nama

Rijeka je i ove godine obilježila Svjetski dan plesa 29. travnja. Kao i dugi niz godina dosad, na taj dan mladi i talentirani plesači pokazali su publici svoje plesačko umijeće ispred Radija Ri.

Samo obilježavanje svake godine tradicionalno započinje čitanjem svjetske i Hrvatske plesne poruke koju je ove godine napisao Ohad Naharin iz Izraela – Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva i tvorac jezika pokreta GAGA.  Svjetski dan plesa u našem gradu već dugi niz godina organizira udruga Prostor Plus.

Iako je ove godine nastupalo nešto manje grupa nego prošlih godina publika je mogla uživati u mnogo različitih plesnih stilova od urbanih plesova, suvremenog plesa pa i tanga te Riječkih mažoretkinja.

Na ovogodišnjem Međunarodnom danu plesa nastupili su:
– svi zainteresirani plesači i plesačice za zajedničku koreografiju – plesači iz plesnog centara Flame u suradnji s plesačem Vedranom Grozdanićem iz Plesne Grupe Magija
– Anika Cetina kao predstavnica OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u solo koreografiji
– plesni centar Flame
– Plesni odjel O.Š. Matka Brajše Rašana
– plesni centar Beat
– plesni centar RIS
– plesno sportsko društvo Klara Jet Set
– Prve riječke mažoretkinje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

29. travanj je postao svjetski dan plesa na inicijativu UNESCO-a 1982 godine u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. Od tada na taj dan plesači diljem cijelog svijeta plesom slave jedinstvenost plesnog pokreta ali i dobrotu, prijateljstvo, sklad između plesača, plesnih pokreta, glazbe te podsjećaju da ples kao umjetnički oblik izražavanja nadilazi i prevladava sve političke, rasne, vjerske, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala.

Udruga Prostor Plus osnovana je davne 2002. godine kako bi se susretali i educirali grupe te pojedinci u izvedbenim praksama, suvremenom plesu, fizičkom kazalištu i mimi. Petnaestogodišnjim djelovanjem u području neformalnog obrazovanja, samo edukacije, nezavisne kulture i produkcije Udruga je obilježila kulturnu i društvenu scenu grada Rijeke. Udruga je uvrštena je u publikaciju Vodič kroz hrvatski ples u izdanju ITI–ja UNESCO iz Zagreba