Povežite se s namaDevet dana prije otvaranja Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016, na riječkom je Korzu postavljena izložba fotografija pod nazivom “Ponos riječkog sporta”. Izložba u organizaciji Odbora za društvene i kulturne aktivnosti ESI-a moći će se pogledati tijekom cijelog srpnja, a ima i humanitarni karakter.

Izložba „Ponos riječkog sporta“ otvorena je u ponedjeljak 4. srpnja, a želja ESI-a bila je javnosti približiti poznate aktivne ili donedavno aktivne riječke sportaše i sportove koji će se u vrijeme Igara odigravati u Rijeci. Izložene fotografije ustupili su Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, Novi list te sportski klubovi, sportaši i sportski fotografi. Tako će tijekom srpnja sudionici Igara, građani i turisti moći „upoznati“ zaslužne sportaše u rukometu, vaterpolu, plivanju, judu, taekwondou i košarci te sportske objekte i borilišta na kojima će se Igre odvijati – Dvoranu mladosti, Centar Zamet, Bazene Kantrida i Sportsku dvoranu Marino Cvetković u Opatiji.

Također, zainteresiranima će fotografije približiti i riječke klubove, nositelje kvalitete u loptačkim sportovima, i ambasadore ESI-a, ekipe HNK Rijeku i VK Primorje EB, koji su na svojim nastupima ponosno nosili vizuale Europskih sveučilišnih igara i promovirali ovaj najmasovniji sportski događaj u Hrvatskoj. U suradnji s HNK Rijekom i Foto Kurtijem dio fotografija koje se mogu kupiti izloženo je u izlogu Grada Rijeke, a novac prikupljen donacijama bit će dodijeljen Socijalnoj samoposluzi.

Potpredsjednik EUSA-e (Europske sveučilišne sportske asocijacije) i ESI-a Haris Pavletić istaknuo je kako je Rijeka prvi put domaćin tako velikom broju sportaša i sportova te pohvalio sve institucije, na čelu sa Sveučilištem u Rijeci, gradovima Rijekom i Opatijom te Primorsko-goranskom županijom, na trudu da Igre zaista učine povijesnima. Siguran je da će se Riječani još jednom iskazati kao domaćini te da će Rijeka svima ostati u srcu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponosan je jer zna da bi fotografije svih sportaša koji su ponos riječkog sporta jedva stale duž cijelog Korza pa su morali biti izabrani najbolji od najboljih. No, ponosan je i na tisuće građana koji svakodnevno koriste sportske objekte i promiču zdrav način života i ono što sport nosi nakon sportskog rivalstva – dugotrajno prijateljstvo.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina smatra da se ovakve Igre mogu organizirati samo u sredinama u kojima postoje odlični sportski rezultati i sportska infrastruktura. Stoga Županija djecu i mlade od školskih dana ustrajno potiče da se bave sportom.

Prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da prvi natjecatelji stižu u Rijeku već 10. srpnja, da su svi hotelski kapaciteti u Rijeci popunjeni i da se očekuje gotovo 2.000 sudionika, a da će ukupno na Igrama biti akreditirano 10.000 ljudi. Također, najavila je Rektorsku konferenciju koja počinje 12. srpnja na Sveučilštu Rijeci, a koja će okupiti rektore iz Europe i Amerike, kako bi raspravljali o dualnim karijerama sportaša – studenata.

Izložbu su pomogli otvoriti i mali gimnastičari Gimnastičkog kluba Rijeka te duo Brutalero, uz pomoć nezaobilazne maskote Igara Hrkija, a uz mnoge uzvanike i ESI-evce, došli su je pogledati bivši i sadašnji sportaši te mnogobrojni građani.