Povežite se s nama

Mozaik

Na Korzu postavljena zvučna instalacija “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?”

Objavljeno

na

Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?” naziv je zvučneinstalacije koja se može čuti od 8. do 15. siječnja 2020. sazvučnika postavljenih na riječkom Korzu u periodima od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Sa zvučnika se u to vrijememogu čuti misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama.

 

Zvučna instalacija redatelja Marina Lukanovićanastala je u okviru EU projekta Diversity Mixer kojegzajednički provode RIJEKA 2020 i Akademijaprimijenjenih umjetnosti u Rijeci s Hrvatskim poslovnimsavjetom za održivi razvoj.

Sâmo istraživanje projekta, bit će prezentirano u publikaciji Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu, tijekomprošle godine su realizirali Sanja Bojanić, Marin Lukanović, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović i Marko Luka Zubčić.

U instalaciji, nastaloj iz intervjua s dvadesetakkulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivijemisli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnojdomeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publikeprema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnimtemama.

“Ono što smo iz istraživanja spoznali jest da se kulturniradnici, pogotovo ako govorimo o onima mlađe generacije, susreću s nesigurnim oblicima rada. Nije dovoljno razvijen nisustav izobrazbe, kao što im nije pruženo dovoljno prostora da se razvijaju, međutim istraživanje nas je dovelo i do nekihautokritičnih spoznaja kao što su pasivnost i nesamostalnost, kao i nevoljkost upuštanja u rizike, objasnila je voditeljicaprojekta Diversity mixer, Sanja Bojanić.

Iako se projekt bavio istraživanjem ozbiljnih pitanja u kulturi i kulturnoj industriji, jedan dio dobivenih rezultataodnosno zaključaka, autori su htjeli podijeliti s građanima napomalo nekonvencionalan način, a stoga je zaživjela te nakraju i realizirana ideja o zvučnoj instalaciji na Korzu, riječkojžili kucavici i svojevrsnom dnevnom boravku građana. Jednaod ideja bila je približavanje kulture građanima, da cijelu tupriču spustimo među ljude, umjesto da ih pozivamo u zatvoreni prostor neke galerije i institucije. Na ovaj načinkultura se miješa sa svakodnevnim životom građana i to namje bila glavna premisa, a vjerujem da je upravo ta idejautkana i u cjelokupni projekt Europske prijestolnice kulture”, istaknuo je Marin Lukanović.

Na ovaj se način otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. U velikoj godini kulture, unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnice kulture 2020., ova instalacija predstavljaautorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i premasamim kreativcima i kulturnjacima.

Citate iz intervjua anonimiziranih sugovornika i sugovornica za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomiranimladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol te Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne i prekarneumjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.

Sara Blažić i Deni Sanković ističu kako su se prepoznaliu tekstovima koje su čitali i složili su se kako se sukusproblema najbolje može opisati upravo samim nazivomzvučne instalacije Što vi hoćete, dobiti pare ili dat ideje?”

Budući da smo oboje završili Akademiju tek prijegodinu dana, susreli smo se s brojnim poteškoćama s kojimase susreću radnici u kulturi na tržištu rada. Imali smo osjećajkao da su to sve tekstovi koje smo pisali mi i naši kolege. Važno je da se o tom problemu progovara, a postavljanjezvučne instalacije u samom centru grada pozitivan je koraknaprijed kako bi se pokazalo kako kultura nije i ne bi trebalabiti negdje na margini društva, već da je treba staviti u centar, kako fizički tako i promišljanjem, složni su Blažić i Sankovićkoji ističu kako su unatoč svemu ipak optimistični.

Suradnja Sveučilišta i Rijeke 2020 na projektuDiversitxmixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnimindustrijamazapočela je 2018. godine kroz programskipravac Kuhinja različitosti, a prema riječima voditeljice ovogprogramskog pravca, Lele Vujanić, ovo istraživanje je svojevrsni sken stanja na terenu. Tijekom prošle godineodržana je i Diversity mixer konferencija na kojoj susudjelovali internacionalni, nacionalni i lokalni stručnjaci izpodručja kulture, a tijekom ove godine nastavljamo s konkretizacijom projekta. Glavni nam je cilj poticanjerazličitosti, odnosno smanjenje nejednakosti u kulturnim ikreativnim industrijama. U planu je i organizacija radionicakako u raznim organizacijama, tako i u institucijama u kulturikroz koje ćemo pokušati raditi upravo na poticanju različitostikoja mora biti naše bogatstvo, zaključila je Vujanić.

Publikacija Vrijeme i rizik proizvode kvalitetubit ćepredstavljena na konferenciji koja će se u organizacijiSveučilišta u Rijeci održati u Opatiji od 10. do 13. ožujka ovegodine.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram