Povežite se s nama
U sklopu Dana tehničke kulture, u organizaciji Zajednica tehničke kulture Rijeka znatiželjnim posjetiteljima na riječkom Korzu predstavljene su brojne aktivnosti udruga članica Zajednice tehničke kulture, od  modelarskih i maketarskih, do elektronike, astronomije, robotike, informatike, foto-kino-video tehnike, radio tehnike i drugih, a posebna je pažnja posvećena korištenju novih tehnologija poput 3D printera.

Zajednica tehničke kulture Rijeka i udruge članice organizatori su Festivala tehničke kulture koji se, uz financijsku potporu Grada Rijeke, održava po četvrti put. Ove godine posebna je pažnja posvećena korištenju novih tehnologija poput 3D printera, a manifestacija se organizira s ciljem da udruge tehničke kulture Rijeke prikazom aktivnosti predstave svoj rad te tako potaknu mlade na uključivanje u jednu od niza tehničkih aktivnosti koje nude. Znatiželjnim posjetiteljima na riječkom Korzu predstavljene su modelarske i maketarske aktivnosti, djelatnosti povezane sa zrakoplovstvom, elektronikom, astronomijom, mikroelektronikom, robotikom, informatikom, foto-kino-video tehnikom, radio tehnikom, prometnom kulturom, inventivnom djelatnošću, jedriličarstvom, podvodnim aktivnostima, ekologijom i tehničko sportskim aktivnostima na moru.

Dinamički prikaz aktivnosti udruga članica održavao se od 10 do 16 sati, a najveći dio aktivnosti bile su radionice u velikom šatoru Zajednice tehničke kulture Rijeka, dok su prezentacije članica održane na otvorenom prostoru.

Otvaranju programa nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović. Festival tehničke kulture otvorio je upravo gradonačelnik Obersnel sudjelujući u igri robotrke na prstenac, što je moderna inačica tradicionalne viteške igre koja se odvija svake godine u Barbanu.
Zadatak robotrke je na stazi od 150 centimetara u trajanju od 12 sekundi bez zaustavljanja jednom rukom pokretati robotska kolica, a drugom rukom koplje kako bi se pogodila „srida“. Da ovo nije nimalo jednostavan zahvat, potvrdila je profesorica politehnike Mira Fafanđel koja predaje tehničku kulturu u Osnovnoj školi Čavle i predsjednica je Udruge Centra za robotiku.

Radionicama i predstavljanju udruga članica ZTK Rijeka nazočili su brojni učenici riječkih osnovnih i srednjih škola, koji su aktivno sudjelovali na pokaznim radionicama. 

Grad Rijeka