Povežite se s nama


3. Europske sveučilišne igre koje su od 12. do 25. srpnja održane u Zagrebu i Rijeci i na kojima je sudjelovalo 5,800 studenata iz 41 zemlje i 409 sveučilišta zatvorene su sinoć na riječkom Korzu usimboličnim spuštanjem zastave i prigodnim programom. Hrvatska je organizirala najbolje Europske sveučilišne igre u povijesti, rečeno je na zatvaranju igara.

Riječki je Korzo sinoć bio mjesto održavanja ceremonije zatvaranja Europskih sveučilišnih igara koje su se održavale od 12. do 25. srpnja u Zagrebu i Rijeci. Treće po redu sveučilišne igre najveće su po svojoj veličini i broju natjecatelja do sada. Taj se podataka očituje u činjenici kako je u 14 dana na sportskim terenima u Rijeci i Zagrebu nastupilo gotovo šest tisuća studenata sportaša koji su predstavljali ukupno 409 sveučilišta iz 41 europske zemlje.

Studenti sportaši imali su priliku natjecati se u čak 24 različita sporta, a nakon više od pet tisuća sportskih borbi podijeljeno je gotovo dvije tisuće odličja.

Ovo najveće sportsko natjecanja koje je Republika Hrvatska imala priliku organizirati u novijoj povijesti ostavilo je duboke utiske na sve koji su u učestvovali u natjecanjima i organizaciji. Za potrebe natjecanja, odnosno smještaja studenata sportaša uređeni su smještajni kapaciteti studentskih domova u Zagrebu, dok su u Rijeci izgrađeni novi objekti, čime su oba grada domaćina višestruko profitirala.

“Proživjeli smo dva sjajna tjedna prepuna sportskih uzbuđenja. Rijeka, Zagreb i cijela Hrvatska mogu biti ponosni jer su to bile najbolje sveučilišne igre. Ujedinili ste tisuće ljudi u ime sporta, učinili da se osjećamo kao jedna velika obitelj i organizirali najbolje Europske sveučilišne igre u povijesti. Najvažnije je veliko zadovoljstvo studenata koji su sudjelovali na Igrama, a to predstavlja i razlog zašto je EUSA dodijelila domaćinstvo Hrvatskoj. Ako mogu reći, ove Igre mogu biti prekretnica za budućnost. Čitava organizacija je spektakularna”, kazao je predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA) Adam Roczek proglasivši ESI zatvorenim.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako smo svi mi u Rijeci, kao i u Zagrebu ponosni što smo imali priliku biti domaćini ovoj veličanstvenoj sportskoj manifestaciji.

„Jako smo željeli biti domaćini ovim Igrama. U Igre smo ugradili najbolje od svega što imamo: sposobne organizatore, vrhunsku sportsku infrastrukturu i naša srca otvorena za toplu dobrodošlicu svim sudionicima Igara. Dragi Studenti, Vi ste vrijedan dio akademske zajednice, a dokazali ste se i kao vrhunski sportaši. Hvala Vam što ste bili dio Europskih sveučilišnih igara 2016. Zahvaljujemo Europskoj sveučilišnoj sportskoj organizaciji što nam je dala mogućnost da osjetimo dvostruku strast, kao organizatori i kao sudionici Igara. Zahvaljujem svima koji su pomogli u organizaciji Igara, a posebno volonterima, koji su svojim radom i zalaganjem omogućili ostvarenje našeg sna – organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2016. u Zagrebu i Rijeci.

Poručujem svima: uvijek ste dobrodošli u Hrvatsku, a naročito u Rijeku, gradu koji je uz Zagreb pružio domaćinstvo Europskim sveučilišnim igrama 2016. i koji ponosno nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. I zato vas pozivam da se ponovno vratite u Rijeku i budete dio ono0g što će se događati 2020.g.“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

„Ova velika priča privodi se kraju na najbolji mogući način, a studentice i studenti vratiti će se svojim kućama s prekrasnim uspomenama i novim prijateljima. Priča o našoj zemlji otići će sa studentima u sve krajeve Europe, a prema povratnim informacijama zadovoljstvo svih sudionika zaista je visoko. Europske sveučilišne igre ostvarile su i premašile svoje ciljeve, kako po broju sudionika tako i uspjehom cjelokupne organizacije. Ostavština ovih Igara, poput novoizgrađenog studentskog doma u Rijeci i obnovljenih u Zagrebu te brojni uređeni sportski objekti, stvari su zbog kojih je sve ovo imalo smisla.“ – istaknuo je na ovom prigodom Haris Pavletić, dopredsjednik Organizacijskog odbora ESI2016.

Uz brojne pohvale svima koji su bili uključeni u organizaciju, čestitke svim natjecateljima na postignutim rezultatima, na kraju programa i nakon što su mladi zvončari predali zastavu EUSA-e sljedećem domaćinu, okupljenima se obratio Daniel Montero, predstavnik idućeg domaćina Europskih sveučilišnih igara – portugalske Coimbre. Montero je zahvalio Hrvatskom akademskom sportskom savezu, Zagrebu i Rijeci na sjajnim Europskim Sveučilišnim igrama 2016. „Ovo je zasigurno bio velik trenutak za pokret sveučilišnog sporta. Standard kvalitete kojeg su ove igre postavile uistinu je visok, stoga ćemo mi 2018. u Coimbri u Portugalu dati sve od sebe da organiziramo događaj koji će biti velik poput ovog“, rekao je Montero.

Grad Rijeka