Povežite se s nama

Vijesti

Na Kukuljanovu otvorena prva hrvatska punionica za ukapljeni prirodni plin

Objavljeno

na


Prva hrvatska punionicaza ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) otvorenaje danas u Kukuljanovu, nedaleko Rijeke, čime je ostvaren još jedan važan korak ka uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u Republici Hrvatskoj.

Punionicu je ispred nositelja aktivnosti na stvaranju preduvjeta za korištenje alternativnih energenata u prometu RH otvorio pomoćnik ministramora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić. Naime, resorno Ministarstvo daje punu podršku ovakvim i sličnim projektima te podupire međunarodnu suradnju u području razvoja infrastrukture za alternativna goriva.

Otvaranjempunionice ostvaren je važan preduvjet za povećanje udjela obnovljivih izvora energije u sektoru prometa. Riječ je o hrvatsko-slovenskoj investiciji koja se realizira u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uz financijsku podršku INEA-e i koja će od danas biti upisana u europsku mrežu UPP/LNG punionica, kao dio europske infrastrukture transporta TEN-T.

Projektom vrijednosti 2.475.400 eura ukupno su obuhvaćene tri punionice na području Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a s punionicom u Rijeci, Hrvatska postaje dijelom europske infrastrukture punionica za LNG, u sklopu projekta BlueCorridor.

Punionica će imati ogroman gospodarski, ekonomski i ekološki značaj jer će pridonositi snažnijem korištenju UPP-a/LNG-a u teškom teretnom prometu, dekarbonizaciji prometnog sustava te poboljšanju okolišne učinkovitosti prometnog sektora.

Podsjetimo kako je u Republici Hrvatskoj donesen Zakon o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva(NN 120/16),kojim se utvrđuju minimalni zahtjevi za izgradnju infrastrukture za alternativna goriva, zahtjevi za informiranje korisnika, kao i način izvršavanja obveza izvješćivanja o provedbi mjera uspostavljanja infrastrukture za alternativna goriva. Također, Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 6. travnja 2017. godine donesen jeNacionalni okvir politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu (NN 34/17), kojim se propisuju razne mjere potrebne za ostvarivanje nacionalnih ciljeva u ovom području.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram