Povežite se s nama

Mozaik

Na Kvarner stigli i Dash električni romobili za najam

Objavljeno

na
„Sve više gradova i tvrtki ulažu u održivu mobilnost, a korisnici novih oblika prijevoza postali su kritična masa u kreiranju javnog mnijenja. Uz korištenje najmodernijih tehnologija, potreba za praktičnim, povoljnim, zdravim i ekološki prihvatljivim kretanjem od točke A do točke B je ispunjena“, rekao nam je Krešimir Dvorski, osnivač tvrtke Dash.City koja je uvela sustav najma električnih romobila putem mobilne aplikacije u 15 gradova i općina u Hrvatskoj te suosnivač i bivši direktor tvrtke koja je u posljednjih desetak godina u 35 gradova uvela nextbike, prvi i najveći sustav javnih bicikala u našoj regiji.  

U suradnji s partnerima iz Poljske, prije dvije godine pokrenuo je prvi sustav električnih romobila u svijetu baziran na stanicama za najam i punjenje e-romobila čime je osiguran komunalni red i točno se zna gdje se romobili mogu unajmiti i vratiti. Za razliku od drugih pružatelja usluge dijeljenja električnih romobila koji su uz javne bicikle potaknuli pozitivan trend upotrebe alternativnih oblika prijevoza, mnogi od njih ubrzo su postali trn u oku gradskim vlastima, ali i građanima zbog komunalnog nereda koji su stvorili bezbrojni romobili razbacani po čitavom gradu. Dash.City zbog svog jedinstvenog pristupa ima odličnu suradnju s gradskim vlastima i desetke tisuća zadovoljnih korisnika kojima su prvi izbor za prijevoz na kratkim relacijama.

15 GRADOVA

Prvi sustav lansiran je još 2019. godine kao pilot projekt u Zadru gdje, a sustav je sa pet narastao na osam stanica. Od prošle godine Dash e-romobile možete unajmiti u Crikvenici, Selcu i Biogradu, a ove godine mreža je narasla na čak 15 gradova i općina u Hrvatskoj! Flota broji 500 romobila, a više od 30.000 registriranih korisnika govore u prilog činjenici da se ovdje ne radi o trendu za jednu sezonu, već o puno dugoročnijoj priči. 

IZNIMNO JEDNOSTAVNO KORIŠTENJE SUSTAVA

A korištenje je jednostavno da jednostavnije ne može biti. Dovoljno je skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju na vaš pametni telefon, unijeti najosnovnije podatke i krenuti u vožnju uz slogan “Stojiš, a ideš!” 🙂 U aplikaciji pronađete najbližu stanicu u jednom od spomenutih Dash gradova ako već niste na nju naišli putem, vašim mobitelom skenirate QR kod na romobilu koji želite unajmiti, izvučete ga iz stalka nakon što čujete zvučni signal, odgurnete se, stanete na romobil i pritisnete gas. 

SURADNJA S GRADOVIMA I OPĆINAMA

„Gradovi su iznimno zainteresirani za naš poslovni model i smatram da pokrećemo mini revoluciju čiji rezultat, uz adekvatne zakonske propise, donosi cijeli novi val benefita na području smanjenja broja motornih vozila na ulicama, smanjenja emisije C02, smanjenja buke, problema s parkiranjem, komunalnog nereda do kojega dolazi ako ne implementirate dugoročno održiva rješenja i cijeli niz koristi za same korisnike sustava. Pritom kontinuirano apeliramo na sve korisnike sustava, ali i na sve sudionike u prometu općenito, zlatno pravilo u kretanju kroz grad je poštuj druge sudionike i pazi na svoju sigurnost u prometu. To je moguće uz pridržavanje prometnih pravila, upotrebu prednjih i stražnjih svjetala i bočnih katadioptera ili podnog osvjetljenja radi bolje bočne vidljivosti romobila, prilagođavanja brzine kretanja na maksimalno 25km/h ili na 5-10 km/h tamo gdje ima puno pješaka. Pazi na sebe, ali vodi računa i o drugima oko sebe. Cilj svakog pametnog grada i turističke destinacije s vizijom dugoročne održivosti je smanjenje broja automobila“, rekao nam je Krešimir Dvorski.

ZAKONSKA REGULATIVA

Brzina je radi minimiziranja rizika od nezgoda limitirana na 25 km/h, u pješačkim zonama ona je 5-10 km/h, a svim korisnicima preporuča se nošenje kacige i pridržavanje prometnih pravila koja će se uskoro i puno kvalitetnije definirati novim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U pripremi su izmjene i dopune tog zakona s posebnim fokusom na mikromobilnost u koju spadaju i električni romobili. Njima će biti preciznije regulirano gdje se koja prijevozna sredstva mogu kretati, kojim brzinama, s kojom obveznom opremom, a posebna polemika vodit će se u vezi toga je li kaciga obvezna ili samo preporučljiva. Stoga još jednom apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno korisnike sustava javnih bicikala i električnih romobila, da svoju ekološku osviještenost i praćenje pozitivnih trendova u urbanoj mobilnosti koje pokazuju korištenjem tih sustava upotpune i odgovornim ponašanjem u prometu jer to je jedini put prema izgradnji ljepših, sigurnijih, zelenijih i pametnijih gradova za nas i našu djecu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže