Povežite se s nama

Savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve” PGŽ i Zajednica sportova PGŽ pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije treću godinu za redom organizirali su „Festival sportske rekreacije Primorsko–goranske županije” na Platku.

Festival je osmišljen s namjerom poticanja što većeg broja stanovništva na bavljenje sportskom rekreacijom bez obzira na dob, spol i psiho-fizičke mogućnosti. Cilj festivala je pobuđivanje svijesti o zdravom načinu života. Dobro je poznato da sportska rekreacija djeluje u funkciji prevencije raznih bolesti i poticanju zdravlja. Iz tog razloga građanima PGŽ-a pruža se mogućnost aktivnog sudjelovanja na ovoj manifestaciji, uvod u koju će biti niz mini prezentacija održanih na području PGŽ. Aktivnosti su metodički sistematizirane tako da su prilagođene svakoj populaciji, od predškolske dobi do umirovljenika i osoba s invaliditetom.

Posjetiteljima Platka obratio se predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ Mladen Pokrajčić, dok je zamjenik župana Marko Boras Mandić, svečano otvorio Festival. Regionalni sportsko rekreacijski centar Platak pokazao se kao idealno mjesto za okupljanje rekreativaca u prirodi.

Mnogobrojne Festivalske aktivnosti započele su sportskom i obiteljskom biciklijadom pod vodstvom Biciklističkog kluba Grobnik. Napredni rekreativci biciklirali su 29 km, dok su obitelji odvozile rutu od 6 km. Istovremno su krenuli svi ljubitelji planinarenja i nordijskog hodanja uređenim šetnicama, dok je Savez školskih sportskih društava PGŽ odveo je veliki broj školske djece na Turno kretanje.

Održani su turniri u nogometu i odbojci na pijesku 3×3. Umirovljenici  su se natjecali u boćanju, pikadu, streličarstvo i sportskom poligonu.  Za gužvu na startu dječjeg krosa i utrke rodietelji i djeca pobrinuli su se članovi Atletskog kluba Kvarner. Dječji kros je održan u dvije uzrasne kategorije, a poligon Vježbajmo zajedno bio je rezerviran za najmlađe.

Festivalu se pridružio i Azila za zaštitu životinja Rijeka, posjetitelji su mogli prošetati male i velike njuškice koji traže dom. Osim maženja i šetnje ljubitelji pasa svoju su spretnost i brzinu provjerili na 1. utrci pasa.  Najatraktivniji je svakako bio 1. Kup Platka u tubingu, koji je iznio nositelje medalja u dvije kategorije: djeca i odrasli.  Svi  posjetitelji su tijekom trajanja natjecateljskih aktivnosti mogli isprobati dostupne terene za stolni tenis, badminton, crosminton i košarku.  Održana je i prezentacija Disc golfa koja je kao nova aktivnost privukla veliki broj znatiželjnih sudionika.

Žmergova šumska pustolovina ima već tradiciju hunta na Platku i ove godine sudionici su rješili  mnogobrojne zagonetke koje je pripremila Udruga Žmergo. Kako bi najmlađi tesirali svoju spretnost organizator je pripremio i dvije vožnje; vožnju spretnosti s autićima i vožnju spretnosti s biciklima.

Decathlon, glavni sponzor Festivala postavio je raznovrsne poligone, dok je testiranje bicikala omogućio Ri Bike. Veliku pozornost privuklo je i balansiranje na traci, tzv. slackline.  Sajam malih proizvođača PGŽ omogućio je prezentaciju delicija iz naše Županije. Sve skupa nebi bilo moguće bez volontera, potpore Goranskog sportskog centra, Hrvatske gorske službe spašavanja. Potporu lokalnim volonterima pružili su i njihovi međunarodni kolege iz Europske volonterske službe.

Grupa Trio Asi i DJ Vedran zabavljali su posjetitelje, a sve discipline i aktivnosti pratio je Davor Jurkotić, voditelj Festivala. Da nebi zaboravili vječne igre kao što su  školica, hula hop, skate, vijača i rošule oživio je Retro kutak. Reanimaciju uz podršku volontera u zdravom kutku neke je podučio, a neke podsjetio Crveni križ.