Povežite se s nama
Nedjeljni dan na Platku protekao je u sportsko-rekreativnom tonu uz niz zabavno-edukativnih sadržaja za posjetitelje u sklopu zatvaranja Festivala sportske rekreacije Primorsko-goranske županije. Radi se o manifestaciji koja je započela u ožujku ove godine s ciljem poticanja stanovnika na zdravi način života. Kao predstavnik Primorsko-goranske županije, Festivalu je prisustvovao zamjenik župana Marko Boras Mandić.

“Zdrav duh u zdravom tijelu latinska je izreka koja vrijedi i danas. Bavljenje sportom uz svijest o važnosti zdrave prehrane je nešto što konstantno treba poticati kako bi stvorili županiju u kojoj građani njeguju kulturu zdravog duha i tijela a ono što je zadatak Županije je da osigura adekvatnu infrastrukturu za to. Platak se svake godine sve više razvija u pravi planinski centar koji pruža mogućnosti sporta, rekreacije i zabave kroz cijelu godinu, zimi pod snijegom, ljeti bogat zelenilom te omogućava bijeg od urbanog načina života”, poručio je zamjenik Boras Mandić.

Posjetiteljima je omogućeno sudjelovanje u rekreativnoj i sportskoj biciklističkoj utrci, cross utrci za građanstvo na 7 km, dječjoj utrci na 400 m, turno hodanje i planinarenje, a za seniore je održana i olimpijada.

Veliki interes izazvao je zabavno-edukativni program ”Žmergova šumska pustolovina” osmišljen u suradnji sa Udrugom Žmergo. Bila je to avantura za cijelu obitelj, druženje u zajedničkom rješavanju niza zagonetki i anagrama u potrazi za tragovima i rješenjima zadataka.

Za obnovu snage nakon sportskih aktivnosti posjetitelji su se mogli opskrbiti zdravim namirnicama na sajmu malih lokalnih proizvođača a za prvih 100 posjetitelja osiguran je besplatan zdravi smoothie. Pripremljena je i izložba pod nazivom ”Hrana u oblacima” izrađena u sklopu Žmergovog europskog projekta EAThink 2015 – Jedi lokalno misli globalno!, namijenjena prvenstveno djeci i mladima sa svrhom ukazivanja na problematiku suvremenih prehrambenih navika.

Puno različitih sportske opreme, posjetiteljima je predstavio Decathlon, jedan od pokrovitelja festivala.

‘”Festival sportske rekreacije” Primorsko-goranske županije organiziran je drugu godinu zaredom kroz 13 organiziranih sportskih manifestacija, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i u suradnji sa Savezom za sportsku rekreaciju “Sport za sve”  te Zajednicom sportova PGŽ.