Povežite se s nama

Jutros u 4.30 sati Hrvatske vode proglasile su izvanredne mjere zaštite od poplava na branjenim području 23: mali slivovi, Kvarnersko primorje. Poplavljena mjesta uz Kupu i Rječinu, na kojima su u međuvremenu mjere obrane od poplave sa izvanrednih stavljene u kategoriju redovnih, obišao je župan Zlatko Komadina.

“Gorski kotar je dio županije koji je specifičan –  ledolom je srušio stabla, zatim su sunce i kiša pogodovali razvoju potkornjake te su sada kiše dovele do poplava ovdje uz Kupu. Srećom, kada gledamo ostatak Hrvatske to je manji dio problema koji izazivaju obilne padaline”, izjavio je župan Komadina te podsjetio da u županiji postoje 3 žarišta – uz Kupu gdje se rijeka prelije preko ceste koja vodi prema Čabru, dio na Grobniku te kod Martinova Sela. Problem postoji i  sa poplavama od mora kada sustav odvodnje grada Rijeke ne može “progutati” toliku količinu oborina i odbaciti ju u more.

“Što se tiče područja uz Kupu, jedino je rješenje da u suradnji s Hrvatskim cestama podignemo razinu ceste, u onom djelu koji ide u usjeke i dolinu te poplavi. To je preveliki zahtjev za Županijsku upravu za ceste te budući da se radi o pograničnom području to bi mogla i trebala financirati nacionalna razina odnosno Hrvatske ceste”, zaključio je Komadina te pojasnio da Hrvatske vode u svojoj nadležnosti imaju praćenje redovnog stanja, a kada se proglase izvanredne mjere tada treba biti u pripravnost i koordinaciji s Hrvatskim vodama, te u slučaju  potrebe “dignuti” postrojbe Civilne zaštite.

Vanja Rački, direktor VGO Rijeka istaknuo je da su kroz noć proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, no kako su se oborine smirile došlo je do padanja nivoa te su sada na snazi redovne mjere obrane od poplave. “Kako se razina Kupe spustila tako su se otvorile prometnice. Ne očekujemo neke velike promjene obzirom da vremenska prognoza nije tako loša kao što je to jučerašnja te se ne očekuju tako velike količine oborina. Jučer je u Delnica palo 120 litara oborina po m², na Platku prema nekim informacijama 250, a u samoj Rijeci 74. Stanje se prati, izvođači koji brane od poplave su na terenu”, rekao je Rački.