Povežite se s nama

Fiuman Plus

Nagrađeni najvrjedniji volonteri godine u Rijeci i PGŽ

Objavljeno

na

Foto: Marko LaćaUdruga za razvoj civilnog društva SMART–Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županijai Grad Rijeka povodom 5.12., Međunarodnog dana volontera, dodijelili su nagradu „Volonteri godine“za 2021. godinu.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine i od tada sesvake godine obilježava 5. prosinca, kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volonteraekonomskom i društvenom razvoju, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Posljednjih 15 godina, Međunarodni dan volontera u Primorsko-goranskoj županiji odnosno gradu Rijeci, obilježavamo dodjelom nagrada „Volonteri godine“ kako bismo zahvalili i skrenuli pažnju na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagradom “Organizatorvolontiranja 2021.” nagradili smo i organizaciju koja uključuje volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama. Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važnakarika u razvoju volonterstva. Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnostpromoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno–obrazovnim ustanovama. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala, zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana volontera glasi Volontirajmo sada za našu zajedničku budućnost. Tu temu možemo promatrati u kontekstu kriznih situacija koje su nas zatekle uposljednjih nekoliko godina te svakako i u kontekstu klimatskih promjena, migracija idoprinosa održivom razvoju. Istraživanja pokazuju da one zajednice u kojima se ulaže u razvoj volonterstva imaju veću otpornost i bolji odgovor na krizne situacije. Volonterke i volonteriuključuju se u olakšavanje raznih kriza ali značajnu ulogu imaju i u postkriznom razdoblju u pružanju podrške onima koji će posljedice kriza značajnije osjetiti u svojim životima. Volontiranje iznimno doprinosi izgradnji povjerenja i društvenog kapitala u društvu te smanjuje destruktivnaponašanja, ekstremizam i radikalizam.

Udruga za razvoj civilnog društva SMART zahvaljuje svim volonterkama i volonterima iorganizacijama koje su se uključile u olakšavanje trenutne zdravstvene krize i krize izazvane potresima i time ukazali koliko je važno graditi zajednice temeljene na solidarnosti, uključivostii brizi za drugoga. Vaš je doprinos zaista neprocjenjiv.

Volontiranje se odvija i u mirnodopskom razdoblju, svakodnevno, a dodjelom nagrade još jednom želimoukazati kako je volontiranje prisutno u svakom segmentu naših života, svatko volontiranjem može doprinijeti svojoj zajednici, svaki je doprinos važan i vrijedan. Pohvalili smo i nagradilivolonterke i volontere koji pružaju podršku ranjivim skupinama, napuštenim životinjama, oplemenjuju kulturni život svoje zajednice, brinu o okolišu, djeci, mladima. Svojim svakodnevnim djelima čine naše zajednice boljima, mekšima i solidarnijima.

Nagrade „Volonteri godine“ za 2021. godinu su uručili Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, gospođa Ana Trošelj i Zamjenik primorsko-goranskog župana, gospodin Petar Mamula.

Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili/e su Vlasta Tibljaš iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Antonio Letica iz udruge DePaul Hrvatska i Predrag Šimić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Nagrade Primorsko–goranske županije i SMART-a primili/-e su Sandra Zgodić iz Društva za istraživanje i potporu, Jasna Čekade iz Udruge Franak i Franjo Vicić iz Kulturno umjetničkeudruge Sklad, Bakar.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2021.” uručena je Društvu za istraživanje ipotporu, a nagrada “Školski volonterski klub 2021., dodijeljena je Srednjoj školi Dr. Antuna Barcaiz Crikvenice.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART koje su primili/- e Bojana Kovačević, Srednja škola Delnice, Merima Ferk, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Lucija Pećarina, Centar za kulturudijaloga, Katica Vukas, Udruga žena operiranih dojki Nada–Rijeka, Gorana Marković, Hrvatski kulturnidom na Sušaku, Katarina Erak, Društvo za istraživanje potporu, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska–CroMSIC, Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić”, Učenički dom Željezničko tehničke školeMoravice i Srednja škola Delnice.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram