Povežite se s nama


U ponedjeljak, 11. travnja u 10 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke u suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske s Društvom crvenog križa Primorsko goranske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Krk te osnovnim školama „Nikola Tesla“ i „Omišalj“, obilježava se Međunarodni dan Roma. Ovim povodom organizirane su preventivne aktivnosti u cilju osnaživanja socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu te poticanja svih na međusobno poštovanje kroz kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije.

Tako će učenici riječke Osnovne škole Nikole Tesle prisustvovati igrokazu kojeg su osmislila romska djeca iz Osnovne škole „Omišalj“ s otoka Krka. Nakon igrokaza učenici obje škole prisustvovat će predavanjima koja će održati predstavnici Crvenog križa i policije s osvrtom na problematiku s kojom se susreću djeca romske nacionalnosti.

Napominjemo, Međunarodni dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, kao dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Radi ostvarivanja prava zajamčenih Ustavom i drugim propisima te uklanjanja svih oblika diskriminacije pripadnika romske manjine izrađena je Nacionalna strategije za uključivanje Roma od 2013. do 2020., koja se nastavlja na Nacionalni program za Rome, redefinirajući nacionalne prioritete, načine provedbe i poduzimanje posebnih mjera sukladno izmijenjenim društvenim i političkim okolnostima, ostvarenom napretku i daljnjim izazovima u procesu uključivanja i poboljšanja socio-ekonomskog položaja Roma.

 

Marketing