Povežite se s nama

Mozaik

Najavljen bogat program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka

Objavljeno

naU Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka, nacionalne manifestacije kojom se od 15.10. do 15.11. posebno naglašeno podržavaju domaća čitateljska kultura i književna produkcija. Program su najavili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Sanja Jakovac Šepić, rukovoditeljica Planiranja i kontrole proizvodnje INA-e kao predstavnik sponzora te Ivana Hrvat Kričančić i Vesna Kurilić iz programa Gradske knjižnice Rijeka, navodi se u priopćenju koje prenosimo.

Ravnatelj Niko Cvjetković naglasio je ulogu Mjeseca hrvatske knjige u Rijeci kao nacionalne manifestacije kojom potvrđujemo važnost domaće izdavačke industrije, autora svih vrsta kao i čitatelja. Sanja Jakovac Šepić naglasila je pak koliko je INA-I važno sudjelovati u razvoju kraja u kojem je tako važan subject te kroz sponzorstvo bar dio vratiti zajednici u razvoj onoga što je najbitnije – kulture.

Cjelokupan program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka nalazi se u nastavku:

AUTORI U GOSTIMA

pokrovitelj: INA

Petak, 26. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Boba Đuderija: autorica u gostima

Riječanima omiljena autorica, Boba Đuderija, poznata po naslovima poput Zovem u vezi posla i Marčelina pridružit će nam se u gostima 26. listopada na Trsatu, gdje će predstaviti svoj stvaralački opus i jedinstven (i nadasve dobro primljen) smisao za humor.

Ponedjeljak, 29. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Milena Benini: autorica u gostima

Milena Benini, publici poznata po nagrađivanim romanima Kaos i Prodavač vremena, ali i kao majstorica kratke forme (zbirka Jednorog i djevica) u MHK-u 2018. u Gradskoj knjižnici Rijeka kroz razgovor s publikom predstavit će svoj dugogodišnji spisateljski staž u spekulativnoj fikciji na nekoliko jezika i nekoliko kontinenata. Oprez: fantastično!

Srijeda, 7. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Damir Karakaš: autor u gostima

Svestrani književnik Damir Karakaš – čiji se roman Sjećanje šume još uvijek ne vraća na police! – u Mjesecu hrvatske knjige prvi će put gostovati na Trsatu, gdje će s publikom razgovarati o životu po cijeloj Europi, te o tome kako u svom užurbanom rasporedu pronalazi vremena za nizanje besteselera, poput nezaboravnog naslova Kino Lika.

Četvrtak, 15. 11.

19.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Rade Šerbedžija: autor u gostima

Za veliko finale Mjeseca Hrvatske knjige u GKR, u srijedu 15. studenog na Trsatu, pripremili smo susret s našim sugrađanom, glumcem, pjesnikom i glazbenikom Radom Šerbedžijom. Susret će moderirati Nikica Petković.

DJECA

prijave razrednih odjeljenja i vrtićkih grupa na e-mail programi@gkri.hr

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Rijeka):

Retro slikovnice – priča i igra za predškolce

Što se to skriva u “retro” kutiji za najmlađe? Koje smo slikovnice voljeli, a zaboravili – a još uvijek ih se čita i uz njih zabavlja i uči? Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Koliko glava ima aždaja prava? zmajolike bajkovite igre za mlađe osnovnoškolce

Za naše mlade čitače, učenike nižih razreda osnovne škole, pripremili smo poseban pripravak – knjišku igru s pričama iz naše narodne baštine. Za organiziranje radionice za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Predaj dalje: šifra 398, knjiška igra za starije osnovnoškolce

Nije knjižnica sve što priču krije! No, u knjiškoj igri “Predaj dalje: šifra 398” otkrit ćemo upravo biserje narodnih predaja, a sve kroz nenadmašno povećalo pravih istraživača – starijih osnovnoškolaca. Za organiziranje radionice za svoj razred potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Čavle):

Pričam, pričam, pričaonice za predškolce

Nitko ne priča kao najši najmlađi! Zato ćemo u Mjesecu hrvatske knjige 2018. pod vodstvom Nelke Kralj s njima u Knjižnici Čavle isplesti nebrojene priče, sve dok nam se jezk ne zaplete! Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.

Glagoljica: priča o stvaranju svijeta, radionice za mlađe osnovnoškolce

Nekoć davno, iza sedam mora i sedam gora, postojala je glagoljica. Kako je sve počelo? Zašto je i danas volimo? Za organiziranje radionice o glagoljici za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.

Srijeda, 17. 10.

Prijepodne, Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj

Besplatno učlanjivanje učenika petog razreda OŠ Omišalj

U srijedu, 17. listopada u Knjižnici Vid Omišljanin povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. svi učenici petog razreda OŠ Omišalj ostvaruju besplatno učlanjenje u knjižnicu i upoznaju se s knjižnicom.

Četvrtak, 25. 10.

9.00 Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

Predstavljanje slikovnice Juha od kamena

Novo ruho stare madžarske priče Juha od kamena priredila je Eva Viola, koja će, uz gošću Dianu Rosandić u ruhu vile, mlađim osnovnoškolcima predstaviti ovu novu slikovnicu na našim policama.

Petak, 26. 10.

Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj

3. Županijsko natjecanje u čitanju naglas, u suorganizaciji OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradske knjižnice Rijeka

Uz natjecanje u čitanju naglas, posvećeno promicanju i popularizaciji čitanja među osnovnoškolcima, sudionci će dobiti priliku razgledati Omišalj i upoznati njegovu lokalnu baštinu. Suorganizatori događanja su OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradska knjižnica Rijeka.

KNJIŽEVNI SUSRETI

Utorak, 16. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Siniša Golub: Nagovor na odvažnost, predstavljanje knjige i putopisno predavanje

Siniša Golub, učitelj razredne nastave i magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode, ne samo da je obišao nacionalne parkove SAD-a i bogato ih fotografirao, nego je o tome napisao i knjigu Nagovor na odvažnost, koju, uz svoje putopisno predavanje, predstavlja 16. listopada u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.

Četvrtak, 18. 10.

18.00 Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

Nedopričljivi: rasprava o romanu Izazov krvi i razgovor s autoricom Vesnom Kurilić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige niz čitateljskih grupa Gradske knjižnice Rijeka bira naslove domaćih autora, a klubu Nedopričljivi u listopadu će se na raspravi pridružiti autorica romana Izazov krvi, koji su odabrali za čitanje.

Subota, 27. 10.

18.00 Općinska vijećnica Omišalj, Omišalj

Boba Đuderija: autorica u gostima

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, rado čitana spisateljica Boba Đuderija gostovat će u Knjižnici Vid Omišljanin na otoku Krku.

Utorak, 30. 10.

14.50 Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28

Tomislav Zagoda: predstavljanje zbirke Dora Novak: liker-poezija za mlade

Rado čitan autor Tomislav Zagoda ove nas je godine iznenadio zbirkom poezije – za mlade. Tako će svim zainteresiranim tinejdžerima (i njihovim nastavnicima) u utorak, 30. listopada u Filodrammatici ispričati kako je došlo do zbirke, tko je to Dora Novak, te koje su mu najdraže pjesme (a, samim time, i najbolje za preporuku).

Utorak, 30. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Bartol Fuchs: predstavljanje knjige Zelena tinta (drugi dio serijala Lujzijana) i razgovor s autorom

Zamutio je vodu već prvim romanom, Žabarska noć, a sada podiže prašinu njegovim dugo očekivanim nastavkom – Zelena tinta. Autor krimi serijala o inspektoru Cuculiću s čitateljima će na Trsatu razgovarati o tome zašto piše o Gorskom kotaru, gdje nalazi inspiraciju na nadahnute toponime, te – kad će sljedeća knjiga!

Petak., 9. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Cody McClain Brown: predstavljanje knjige Hrvatska uzvraća udarac i autor u gostima

“Splitski zet”, zagrebački profesor i iznimno rado čitani autor već druge knjige o životu u Hrvatskoj, Cody McClain Brown, po prvi će se puta predstaviti publici GKR u petak, 9. studenog u Ogranku Trsat. Kako se njegovo iskustvo mijenja s godinama, zašto je ponovno oživio svoj popularni blog, te što sljedeće možemo očekivati od njega – upitajte ga uživo!

ZAVIČAJNA SRIJEDA

Srijeda, 17. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Zavičajna srijeda: Ankica Brekalo: Otac, sin i ja, predstavljanje knjige i razgovor s autoricom

Ankica Brekalo, autorica zapaženog naslova Otac, sin i ja i dobitnica nagrade Gorančica za 2017. godinu, gostuje 17. listopada u sklopu Zavičajne srijede u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će razgovarati s gostima o svome pisanju.

KNJIŽEVNA NAGRADA DRAGO GERVAIS

Subota, 10. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Darko Šeparović: Krvotok, predstavljanje romana dobitnika nagrade “Drago Gervais” 2017. godine

O KNJIGAMA, BEZ AUTORA

Ponedjeljak, 15. 10.

18.00 Narodna čitaonica, Korzo 24

Otvorenje izložbe “Mali glagoljaši”

U Gradskoj knjižnici Rijeka s baštinom se živi, baštinu se uči, baštinu se i – piše. Retrospektivna izložba “Mali glagoljaši” u Narodnoj čitaonici podsjetit će nas na najveće uspjehe i najpamtljivije trenutke radionica “Mali glagoljaši” i “Az Buki Vidi”, koje se broje među najpopularnijim programima za djecu kroz sve ove godine.

Četvrtak, 23. 10.

18.00 Knjižnica Čavle, Čavja 31, Čavle

Mi čitamo, čitajte i vi!, glasna čitanja za odrasle

U akciji poticanja čitanja Mi čitamo, čitajte i vi! volonterke Knjižnice Čavle i članice čitateljskog kluba Knjižnice Čavle čitat će ulomke iz knjiga u ugodnom okružju Knjižnice Čavle i, ako vrijeme dopusti, ispred Knjižnice. Dobrodošli su svi zaljubljenici u knjigu i čitanje, pogotovo oni u potrazi za novim preporukama za čitanje – uživo.

Srijeda, 24. 10.

18.00 Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28

Knjiga do knjige… a strip u centru! Stripaši u našem susjedstvu

U popularnom nizu tribina o stripu u Gradskoj knjižnici Rijeka Mjesec hrvatske knjige obilježavamo predstavljanjem autora koji žive u našem susjedstvu, u Primorsko-goranskoj županiji, a pišu, crtaju i umjetnikuju za velike svjetske izdavačke kuće. Pridružite nam se u udobnim foteljama Filodrammatice i predstavite nam i svoje najdraže stripaše!

Četvrtak, 25. 10.

18.00 Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6

ONE: rasprava o romanu Na rubu pameti autora Miroslava Krleže

Čitateljski klub ONE povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine čitat će naslov domaćeg autora – i to nikog drugog do li velikana Miroslava Krleže. Raspravu o pročitanom održat će 25. listopada, gdje će pozdraviti zainteresirane znatiželjnike koji se možda još pitaju “treba li meni čitateljski klub” (treba!).

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram