Povežite se s namaU Kastvu je ovog četvrtka predstavljen već tradicionalno iznimno bogati program 24. poredu manifestacije Kastafsko kulturno leto.

Irena Gauš je pozdravila sve prisutne i zahvalila se medijima koji već godinama vjerno prate Kastafsko kulturno leto. Sa zadovoljstvom sudjeluje u predstavljanju ovogodišnjeg festivala vjernim posjetiteljima i posjetiteljicama, ali i onima koji će to tek postati. Sigurna je kako će program zadovoljiti potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike. U dva ljetna mjeseca prezentirat će se kulturno-umjetnička događanja koja na različite načine progovaraju o tradiciji i suvremenosti, lokalnim i univerzalnim temama. Pozvala je sve da postanu gosti Kastva i Kastafskog kulturnog leta.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović pozdravio je sve prisutne i rekao nekoliko riječi o tradiciji i važnosti Kastafskog kulturnog leta za Kastav. Jelena Milić je pozdravila sve prisutne te izrazila želju za dobrom suradnjom s medijima. Istaknula je da će, unatoč lošem trendu marginalizacije kreativnog i kulturnog sektora u zemlji, ovoga ljeta kultura u Kastvu živjeti punim plućima. Postignut je dobar omjer između progresivno-umjetničkih i popularnih programa, pa je rezultat toga tržišno održivi festival koji ostvaruje dovoljno prostora za proizvodnju novih kulturnih obrazaca te produkciju kvalitetnog sadržaja. Festival također nastoji imati socijalnu dimenziju zahvaljujući niskim cijenama ulaznica te besplatnim festivalskim sadržajem.

Jelena Milić smatra kako je bitna karakteristika festivala upravo težnja da se svi posjetitelji i posjetiteljice osjećaju dobro, opušteno i zadovoljno komunikacijom i participacijom ostvarenoj na prekrasnim lokacijama Kastva. Program 24. Kastafskog kulturnog leta donosi nekoliko zanimljivih glazbenih suradnji te neke od najkvalitetnijih glazbenih izvođača s ovih prostora, žanrovski sveobuhvatan i raznolik dramski program, Festival gitare, izložbeni, dječji, filmski i književni program. Uz besplatne dječje predstave, književni, izložbeni i filmski program, Kastafsko kulturno leto već treću godinu za sve zainteresiraneorganizira tri besplatne višednevne radionice: radionicu sviranja gitare, radionicu kreativnog pisanjate radionicu glume.

Imajući na umu financijske mogućnosti građana u kontekstu odvajanja za kulturu i umjetnost, organizacija festivala je nastojala sve pripremiti tako da svi koji imaju potrebu za kulturnom nadogradnjom i interakcijom mogu prisustvovati većini programa. Gotovo polovica programa je besplatna, a cijene ulaznica za ostale programe se kreću u rasponu od 20 do 70 kuna.

Program 24. KKL započet će 26. lipnja u 20 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Ženske klape Kastav, a iste će se večeri održati i koncert hvaljenog etno sastava Cinkuši koji će nam svojim etno skladbama u jazz, rock i punk aranžmanima te brojnošću na pozornici i energijom koju u izvedbama prenose, zasigurno osigurati nezaboravnu večer na prekrasnoj Crekvini.

Nakon toga slijedi suradnja koja će zasigurno privući brojnu publiku. 30. lipnja GD Spinčići nastupaju s Nenom Belanom i muškom Klapom Kastav. 3. srpnja slijedi sjajna beogradska komedija A gde su kokoške? te 3. Dani književnosti (8. i 9. srpnja) na kojima će sudjelovati Velid Đekić, Rade Šerbedžija u pratnji Zorana Majstorovića na gitari, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković i drugi. Za 13. srpanj pripremili smo izvedbu predstave za djecu Bajka o ribaru i ribici.

Sredinom srpnja očekuje nas Festival gitare (16., 17. i 18. srpanj) koji se konceptualno oslanja na lokalne glazbene motive i najzanimljiviju svjetsku glazbu. U sklopu tog događanja nastupit će najbolji hrvatski django gitarist Damir Kukuruzović i gosti, sastav Fog Painters (Žiga Golog, Krunoslav Levačić i Zoran Majstorović) sa sjajnim slovenskim flautistom i saksofonistom Vaskom Atanasovskim, te Damjan Grbac i Elvis Stanić koji će predstaviti hvaljeni projekt Gerbaz Giipuja. Potom će posjetitelji i posjetiteljice moći uživati u sjajnoj predstavi Plemena (21. srpanj) u produkciji Teatra Exit i Planet Arta te dugo isčekivanom koncertu LET-a 3 (24. srpnja). Za kraj srpnja, posjetitelji i posjetiteljice uživat će u predstavi Harem Kazališta Moruzgva (28. srpnja), koja na zanimljiv način tematizira priče o ženama te njihovom položaju u društvu.

Početak kolovoza će obilježiti koncert Mirjane Bobuš uz pratnju Zorana Papića (1. kolovoza), a očekuje se da će prošlogodišnja pobjednica MIK-a zasigurno privući veliki broj obožavatelja i obožavateljica. Nakon toga slijedi filmski program (5., 6. i 7. kolovoza) u sklopu kojeg će se prikazati tri dugometražna filma: argentinska crna komedija Divlje priče, bugarsko-grčka drama Lekcija i norveška komedija/drama Van sebe. Program je sastavni dio projekta Kino Mediteran i provodi se u suradnji sa Festivalom mediteranskog filma Split. Nakon toga, publika će moći uživati u klapskoj večeri na Crekvini i nastupu Klape Tramuntana (11. kolovoza).

Prije završetka festivala očekuje nas nastup jednog od našeg najpopularnijeg i nagrađivanog sastava Vatra (14. kolovoza), koji su za našu publiku pripremili sjajan koncert. Ljubitelji i ljubiteljice pučkog teatra moći će pogledati izvrsnu predstavu Duhi (16. kolovoza) u produkciji Katedre čakavskog sabora iz Kostrene, a nakon toga slijedi prava kulturna poslastica – cjelovečernji koncert Amire Medunjanin (21. kolovoza), trenutno najbolje interpretatorice sevdaha i tradicionalne regionalne glazbe koja, koristeći suvremene arnažmane i moderan pristup, od njih stvara vrhunsku world music glazbu. Za sam kraj redovnog dijela programa je ostavljena dječja predstava Dječak koji je tražio zmaja (25. kolovoz).

Tijekom cijelog ljeta u staroj gradskoj jezgri će biti postavljene umjetničke video-instalacije Igora Crnkovića, a posebno valja naglasiti i održavanje tri potpuno besplatne radionice: radionice sviranja gitare (13. – 17. srpnja, voditelj Zoran Majstorović), kreativnog pisanja (8. – 10. srpnja, voditelj Nikola Petković) i glume (5. – 7. kolovoza, voditeljica Simona Dimitrov Palatinuš). Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice se pozivaju na partnerske programe: likovnu radionicu ”Boje Kastva” u organizaciji udruge ”Poneštra”, ”13. Velu umjetničku delavnicu” (TZ Kastav), ”8. Kastav Blues Festival” (TZ Kastav, Udruga Hal), ”11. Čansonfest” (Udruga Kanat) te projekt ”(Po)kušajmo priču” (Kombinat). Upravo Čansonfestom 28. kolovoza, završit će program 24. Kastafskog kulturnog leta.

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u centru Kastva (otvoren svakim danom od 16 do 21 h, osim nedjelje), a ulaznice će se mogu kupiti na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Antikvarijat Ex libris), Matuljima (New sound) i Zagrebu (Dallas Records) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se dobiti na web stranici www.kkl.hr te na službenoj facebook stranici festivala.