Povežite se s nama

Mozaik

Najavljen Jerry Ricks Blues Festival: Petnaesti put kreće širenje evanđelja po bluesu

Objavljeno

na
Ovogodišnje izdanje festivala održat će se od 22. do 30. srpnja, donosi nastupe 19 bendova koji nam stižu sa svih strana svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, preko Afrike, Velike Britanije do brojnih zemalja iz Europe…

Kastav – Petnaestu godinu zaredom nastavlja se širenje ‘evanđelja po bluesu’ zahvaljujući našem Črnom Kastavcu – Jerryju Ricksu, a to znači da je posljednjih desetak dana srpnja rezervirano za guštanje u bluesu. Iako je blues iskrica krenula iz grada na brege pod dirigentskom palicom Damira Halilića Hala, paralelno se kuhala ideja koja je pretvorena u bluziranje na metar od mora zahvaljujući Riccardu Staraju, što je rezultiralo spajanjem Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala u jedinstveni, ali i najveći i najprestižniji blues festival u ovom dijelu Europe, objedinjen pod imenom Jerry Ricks Blues Festival.

U ovih petnaest godina koliko je prošlo od nastanka festivala u čast blues glazbenika Philadelphia Jerry Ricks , izmijenila se jedino duljina trajanja samog festivala, dok su svi ostali ciljevi ostali isti – čuvati uspomenu na velikog glazbenika koji je kraće vrijeme živio u Kastvu kojeg je izabrao za svoje posljednje počivalište te promovirati sjajne bandove i izvođače koji baštine životnu filozofiju ‘prodaje duše vragu’ na tragu kultnog Roberta Johnsona. Priliku da zasviraju na festivalu dobili su gotovo svi blues bandovi iz naše regije, a posebno su ostali upečatljivi nastupi svjetskih blues mega zvijezdi poput Ane Popović, odnosno sjajnog blues banda King King za kojeg se može istaknuti da je svirao i na kastavskoj Fortici, ali i u londonskoj Wembley Areni, a posebno je značajno kumstvo s Michaelom Messerom, dvostrukim dobitnikom prestižne BBC-jeve nagrade za blues gitarista godine kojeg američki časopis Spirit spominje kao jednog od najvećih slide gitarista uz Duanea Allmana i Rya Coodera. No, ništa manje uzbudljivo neće biti ni ovogodišnje izdanje koje će ponovo povezati devet blues večeri organiziranih na inspirativnim mjestima diljem Opatijske Riviere i Kastva. Otvorenje festivala i ove godine bit će održano, 22. srpnja u Mošćeničkoj Dragi uz talijanski Harlem blues band i Keith Thompson Band iz Velike Britanije. Dan kasnije, 23. srpnja penjemo se u Mošćenice gdje će zasvirati “Sir” Oliver Mally & Martin Gasselsberger (“Blues & Beyond”) iz Austrije te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues, dok će u Lovranu 24. srpnja, zasvirati čak tri benda domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues.

Početak tjedna, 25. i 26. srpnja rezervirani su za OFF programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, dok nastavak festivala slijedi 26. srpnja na Gradini u Klani uz Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo. Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe. Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.

Nastupe 19 bendova koji nam stižu sa svih strana svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, preko Afrike, Velike Britanije do brojnih zemalja iz Europe – garantiraju žanrovsku raznolikost koja će zadovoljiti sve blues sladokusce, a kada se ovome pridodaju i fenomenalne lokacije na kojima se festival održava, možemo samo zaključiti da je ovo festival za sva čula. Za kraj dodajmo da je ulaz na festival slobodan, a svi koncerti počinju u 21 sat.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram