Povežite se s nama


22. Revija lutkarskih kazališta, koja se održava od 3. – 11 studenoga, slično kao i ovogodišnja kazališna sezona riječkog Gradskog kazališta lutaka nudi „neobične baštine”, vraća se starim pričama i bajkama propitujući ih iz pozicije današnjeg vremena.

Reviju su najavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Petar Fabijan, fotograf i Vedrana Balen Spinčić, stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Predstavljajući reviju ravnateljica Magdalena Lupi Alvir, naglasila je kako se teme ovogodišnjih predstava bave slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti te snazi dječje mašte.

Magična moć lutkarstva nudi bezbroj maštovitih mogućnosti izražavanja. Ove godine zaprimljen je najveći broj prijava za Reviju do sada. Odabrane predstave stižu iz cijele Hrvatske, iz susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, a po prvi puta u Rijeci, iz Kine će nam se predstaviti tradicionalno kinesko lutkarsko nasljeđe, no isto tako i islandsko lutkarstvo, u radionici izrade štapnih lutatka, islandskih trolova, te suvremeno grčko lutkarstvo.

Revija uvijek nastoji ponuditi presjek najkvalitetnije recentne lutkarske produkcije u Hrvatskoj i dijelom iz inozemstva te pokazati i raznolike lutkarske poetike i tehnike.

Zato su u programu ponuđene zanimljive kombinacije teatra sjena, video projekcija, objekata, predstava baziranih na pokretu s animacijskim elementima kao i interaktivno kazalište koje danas sve više privlači najmlađu publiku. Program je namijenjen za najrazličitije uzraste, od kazališta namijenjenih bebama do odraslih.

Najava-lutkarske-revije

Za kraj Revije uvedena je jedna novina – Nagrada publike, nazvana po starome nazivu riječkog lutkarskog kazališta, DOMINO – kao poziv na igru, slagalicu, nadopunjavanje, zajedništvo lutkara i njihove publike. Nagradu u obliku kišobrana s lutkom, pod koji stanu sva djeca lutkarskog svijeta, dizajnirao je Vanja Cuculić

S obzirom na to da će publika glasati, bit će izvučen i dobitnik gledatelja Revije a nagrada se sastoji od kompleta ulaznica za ovogodišnju sezonu GKL Rijeka.

U sklopu revije na Korzu je postavljena dinamična i zanimljiva izložba fotografija Petra Fabijana, snimljenih za potrebe izrade kalendara 2012.g.

Sve informacije o 22. Reviji, programu i ulaznicama mogu se dobiti na službenim web stranicama Kazališta.

Mjesta održavanja programa:
Gradsko kazalište lutaka Rijeka – GKL, Blaža Polića 6
Hrvatski kulturni dom na Sušaku – HKD, Strossmayerova 1
Dvorana kulture – Joga u svakodnevnom životu, Spinčićeva 2, (Hostel Dharma)
Galerija Kortil, Strossmayerova 1

Grad Rijeka