Povežite se s nama
U okviru manifestacije Frankopani 900, kojom se obilježava 900. godišnjica prvog spomena knezova Krčkih – Frankopana, 4. svibnja 2018. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bit će otvorena izložba “FRANKOPANI 1118 ─ 1671. – Navik on živi ki zgine pošteno”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Izložba je realizirana u organizaciji Primorsko-goranske županije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe je Margita Cvijetinović.

Izložbom se po prvi put jedinstveno prezentira malobrojna, ali izuzetno vrijedna građa o Frankopanima, koja se ubraja među neke od najznačajnijih nacionalnih memorabilija, a nalazi se u brojnim hrvatskim ustanovama, sakralnim zbirkama i crkvama. Izložba je rezultat dugogodišnjeg djelovanja na zaštiti i proučavanju frankopanske baštine svih imatelja građe, koji su je ovom prigodom nesebično ustupili javnosti na uvid.

Primorsko-goranska županija provodi projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, kojem je cilj očuvanje, vrednovanje, obnova i popularizacija bogate frankopanske baštine, a manifestacija Frankopani 900 jedan je od dijelova projekta. U okviru te manifestacije tijekom cijele 2018. godine odvijat će se mnogobrojni programi s ciljem osvješćivanja šire javnosti o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, a ostaje otvorena do 1. srpnja 2018. godine.