Povežite se s nama

Mozaik

Najavljena izložba o spektakularnoj polarnoj ekspediciji u kojoj su sudjelovali mornari iz Opatije i Voloskog

Objavljeno

na
Izložba „Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.“ održava se povodom 150 godina od austrougarske polarne ekspedicije. U ovoj spektakularnoj ekspediciji je od 24 člana posade sudjelovalo čak 50% mornara s našeg područja među kojima mnogi iz Opatije, Voloskog, Lovrana i okolice.

Ekspedicijski brod „Admiral Tegetthoff“ je već nakon 2 mjeseca plovidbe zarobljen u ledu i tu je zauvijek ostao. Posada se nakon 2 godine i 3 mjeseca, preživjevši nevjerojatnu epopeju, bez broda vratila u civilizaciju. U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje, a najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag kojeg su nazvali “Zemlja Franje Josipa”. Poseban doprinos u ovoj nevjerojatnoj ekspediciji dali su upravo mornari s područja Opatije te je ova izložba posvećena njima.

Na otvorenju izložbe održat će se i prezentacija knjige (reprint) Petra Kuničića iz 1893. godine koja govori o tom pothvatu.

Organizator izložbe je Festival Opatija, u suradnji s Redom svetog Jurja – Europski red kuće Habsburško-Lotarinške, Komturaj Istra. Vlasnik eksponata je LC Quarneroli, Lovran.

Izložba ostaje otvorena do 10.3. (nedjelja). Radno vrijeme izložbe je od utorka do petka od 16 do 18 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Grupni posjeti su od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati, uz prethodnu najavu na mail: info@festivalopatija.hr. Ulaz je slobodan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže