Povežite se s namaPrimorsko-goranska županija još od 1995. godine bespovratnim sredstvima, putem javnog natječaja, nagrađuje najbolje inovatore županije za njihov rad i doprinos inovatorskoj djelatnosti. Ovogodišnje najbolje ocjenjene inovatore u sjedištu Županije primio je župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

U svom obraćanju inovatorima, župan Komadina rekao je da naši inovatori na međunarodnim natjecanjima osvajaju visoka mjesta, a mnoge inovacije završavaju u praksi. “Mi smo vam na ovaj način htjeti dati javno priznanje i druge naše sugrađane potaknuti da iskoriste svoju kreativnost kako bi dali svoj doprinos. Naravno da to traži vremena, truda i novaca pa će ove nagrade pomoći nadoknadi dijela troškova i poslužiti kao motivacija za daljnji rad”, kazao je župan.

Prema Razvojnoj strategiji Primorsko-goranske županije 2016.-2020. inovacije i nove tehnologije ključni su čimbenici gospodarskog i društvenog razvoja današnjice. Stoga je potrebno stvoriti uvjete za brzu i uspješnu preobrazbu istraživačkih rezultata i tehnoloških inovacija u proizvode konkurentne na svjetskim tržištima, potaknuti međunarodni tehnološki transfer te razvoj tehnološki utemeljenih malih i srednjih poduzeća.

Navedeno predstavlja važan segment razvitka poduzetništva jer stvaranjem novih inovacija, kao i njihovom komercijalizacijom na tržištu, omogućuje se razvoj novih i postojećih proizvoda te otvaranje novih radnih mjesta i tehnološki napredak.

Od početka provođenja natječaja do danas izvršen je odabir 176  najboljih inovacija te su odobrena bespovratna poticajna sredstva za razvoj najboljih inovacija u iznosu od gotovo 3.000.000 kuna.
Od 2004. godine se, pored poticaja za devet najbolje ocjenjenih inovacija, dodjeljuju i bespovratna poticajna sredstva, kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu svim ostalim ocjenjenim inovatorima koji nisu rangirani među prvih devet mjesta.

Također su predviđeni i dodatni poticaji za mlade inovatore  (do 30 godina starosti). Stimuliraju se tri inovacije mladih autora i to na način da se autoru inovacije koja je na najvišem mjestu na zbirnoj listi odobri 5.000 kuna, drugom 4.000 kuna i trećem 3.000 kuna.

Ove je godine zaprimljeno ukupno 25 prijava od čega je čak jedanaest prijava mladih inovatora. Dvije prijave nisu ispunjavale opće uvjete. Autori prve tri najbolje inovacije dobivaju po 26.000 kuna, druge tri 17.000 kuna te treće tri 9.000 kuna. Ukupno je u Proračunu Primorsko-goranske županije za ovu namjenu osiguran iznos od 200.000 kuna.

Prvih devet najboljih inovacija za 2016. godinu

  1. Dino Lenaz – Laboratorijski referentni kapacitivni vlagometar vrlo visoke preciznosti mjerenja
  2. Hrvoje Kamenar – Kompenzaciona rešetka na dovratku
  3. Saša Muschet – Suncobran sa solarnim panelima
  4. Dragan Šepić – Postupak za obradu otpada centrifugom
  5. Romana Poropat – Narukvica za miješanje make-up-a
  6. Stipan Orčić – Prometna turbina
  7. Romina Jardas – Višenamjenska podvodna svjetiljka posebne konstrukcije
  8. Loredana Vodarić – Tepsija s pregradama
  9. Slavko Vuruna – Svjetleći pješački prijelaz