Povežite se s nama

Fiuman Plus

Najistaknutija osoba koja dolazi iz Rijeke je mađarski komunist János Kádár?

Objavljeno

naDizajnet karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu svijeta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na područje iz kojeg dolaze.

Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u lipnju ove godine. Istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica

Jedna osoba na jednu lokaciju

Primjerice, karta pokazuje da je Sean Connery najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

U Hrvatskoj su kao neke od najistaknutijih osoba navedeni Josip Broz Tito, Luka Modrić, Nikola Tesla, Dioklecijan i Rudolf Steiner. Za područje Rijeke kao najistaknutija osoba navodi se János Kádár, mađarski komunistički političar, aktivan tijekom revolucije 1956. godine i čelnik Mađarske od 1956. do 1988. godine. Rođen je u Rijeci 1912. godine kao Giovanni Csermanek.

“Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom istaknutosti. Korisnici mogu vidjeti najistaknutiju osobu u svom rodnom gradu u četiri kategorije – kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Alternativno, možete odabrati ‘Sve’ da biste vidjeli ukupno najistaknutiju osobu”, objasnili su istraživači, kako prenosi Daily Mail.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2023.
Prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. od dana 29.11.2023.godine ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, i to od ponedjeljka do petka od 6:30-19:30 sati, a subotom od 7:30-16:30 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti i putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže