Povežite se s namaOslobođena su dvojica riječkih pomoraca zatočena gotovo tri mjeseca u Angoli, javlja Index, kojemu je ovu informaciju potvrdio predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

“U 9 sati po našem, a u 8 po njihovom, odvjetnici su dostavili odluku o prekidu postupka, temeljem novih dokaza, odnosno nedostatka dokaza da su napravili išta za što ih se tereti, sudac je rekao da sve obustavlja. Ti novi dokazi su dnevnici koji su njihovi kolege s broda dostavili i iz kojih se jasno vidi da nisu to mogli napraviti”, rekao nam je Brazzoduro.

“Mi smo sinoć sve dogovorili, oni moraju otići na sud da dobiju papir, da mogu napusitit Soyo i platiti sudske takse. Zatim bi agent brodara trebao napraviti izlazne vize kako bi mogli napustiti Angolu i osigurati im transport od Soya do Zagreba”, kaže on.

“U ime sinidikata govorim da imamo jako malo povjerenja u brodara i njegove namjere. Mi smo u situaciji da pratimo događanja i imao osiguranu repatrijaciju dvoje naših pomoraca, ali javili smo već sindikatu na međunarodnoj razini da eventualno uskoče s osiguranjem repatrijacije za ostale nacionalnosti”, rekao je Brazzoduro u razgovoru za Index.

Podsjetimo, hrvatski pomorci Vanja Maričić i Duško Jelača već tri mjeseca su prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda “SuttonTide” na kojemu su plovili, bez dokaza i bez prava da se brane na jeziku koji je njima razumljiv.

Prema podacima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci pušteni.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH također je pokušavalo pomoći pomorcima. Poslali su četiri diplomatske note te izjavili kako je veleposlanstvo u Lisabonu bilo u stalnom kontaktu s njima.

Rekli su kako se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu te da imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb, piše Index.hr.