Povežite se s nama

Jučer se u dvorani Transadrie održala 8. konvencija Foruma mladih SDP-a Primorsko – goranske Županije. Napokon, reći će poznavatelji prilika u SDP-u.

Naime, prije gotovo dvije godine održala se ova ista konvencija na kojoj je Opatijac Danko Žitinić izabran većinom glasova delegata. Oponent mu je tada bio Marko Mataja-Mafrici, riječki SDP-ov lavić. Podjele na dvije snažne frakcije bila je više nego očita. Središnjica Foruma mladih poništila je konvenciju zbog 14 izaslanika koji nisu imali pravo glasa i za povjerenika postavila Bojana Kralja koji je primorsko – goranski Forum vodio posljednjih godinu i pol dana. Zadatak mu je bio samo jedan – pomiriti dva suprotstavljena tabora i pripremiti Forum mladih za ponovljenu konvenciju.

Uspio je samo djelomično, konvencija se održala i novo je vodstvo izabrano. Podjele među SDP-ovom omladinom još su očitije. Organizacije Foruma mladih iz riječkog prstena bliske nekadašnjoj frakciji koja je podržavala DankaŽitinića odlučile su bojkotirati konvenciju ne priznajući joj legitimitet. Navodno, bojkot je usmjeren na povjerenika Bojana Kralja koji je prema tvrdnjama buntovnika načinio niz proceduralnih pogrešaka ne prihvativši pristupnice iz određenih organizacija (FM Kastav) kako bi omogućio pobjedu kandidata iz riječkog Foruma. Osim toga, tvrde da je povjereniku Bojanu Kralju istekao mandat od godine dana i da nema legitimitet za pripremanje konvencije.

Prije konvencije, špekuliralo se da će nezadovoljnici svojim izostankom srušiti kvorum potreban za održavanje konvencije. U tome nisu uspjeli te je više od 80 delegata izabralo novo vodstvo Foruma mladih SDP-a Primorsko-goranske županije.

Za predsjednika je jednoglasno izabran Vuk Prica koji je bio i jedini kandidat za ovu funkciju. Ovaj dvadesetdevetogodišnji liječnik, zaposlen u Zavodu za hitnu medicinu, vijećnik u gradskom vijeću Grada Rijeke slovi za osobu od povjerenja župana Komadine.

Za potpredsjednike su izabrani Edi Golik iz Bakra, Leo Mavrić iz Viškova te novoizabrani zamjenik načelnika Općina Matulji, mladi pravnik Vedran Kinkela. U predsjedništvo su još izabrane i četiri mlade žene: Hermina Baraković – Knežević, Dijana Krepenc, Iris Pejić i Antonija Španjol – Faflja. Izabran je i Županijski odbor.

Konvenciju s pozdravili Vojko Obersnel i Zlatko Komadina koji su se u svojim govorima kritički osvrnuli na podjele u Forumu i naglasili kako bi upravo mladi trebali biti protuteža “pravim” političarima koji svojim međusobnim obračunima štete stranci. Apelirali su na jedinstvo i slogu kako bi se što bolje pripremili za parlamentarne izbore u rujnu i lokalne izbore iduće godine. Konvenciji su prisustvovale i saborska zastupnica Sandra Krpan te riječka gradska vijećnica Petra Karanikić.

Konvenciju je vodio Saša Pešut uz asistenciju dosadašnjeg povjerenika Bojana Kralja koji je u nekoliko navrata pokazao da je uistinu nedorastao bilo kakvoj političkoj funkciji. Za govornicom se moglo čuti raznih parola, poput onih “drugovi i drugarice” što je kod djela delegata izazivalo oduševljenje, a kod djela podsmjeh. Podjele su i u tom smislu bile više nego očite. Iako su upravo mladi oni koji bi trebali biti kritični prema političkim elitama i nedodirljivim nositeljima raznih funkcija, prema jučer viđenom izgleda da se u riječkom SDP-u stvaraju neki noviObersneli, Komadine, Jovanovići pa možda čak i Hajdaš – Dončići.

Ipak, tračak svjetla ostaje izbor umjerenog Vuka Price otvorenog za suradnju i dijalog te perspektivnog matuljskog političara Vedrana Kinkele koji su u nekoliko navrata apelirali na zajedništvo i rješavanje pravih problema građana umjesto da se mladi političari bave sami sobom. Hoće li uspjeti izgraditi moderan i neopterećen SDP ili će ih progutati stranačka, ideološki zatrovana mašinerija pokazat će vrijeme. Na mladima svijet ostaje. Na sreću ili na žalost.