Povežite se s nama


Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta već pet godina provodi kampanju „Živim život bez nasilja“ usmjerenu na  sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima. Neke od aktivnosti  tog projekta najavljene su i na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Rijeci u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta za područje grada Rijeke na kojoj su sudjelovali Ingrid Mavrić, policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Ksenija Petelin, županijska koordinatorica u osnovnim školama za preventivne projekte prevencije nasilja i Mateo Resman, student i pjevač iz Gerova.

Na Konferenciji je najavljena svečana projekcija igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja“ što će se održati u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci sutra, u petak,  13. studenoga, s početkom u 10 sati.

Igrano-dokumentarni film posvećen je Miroslavu Tunjiću kojeg su 14. studenoga 2010. pretukla dva mladića, a 17-godišnji Miroslav od posljedica je preminuo. U filmu su prikazana iskustva svih sudionika u istoimenom projektu primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Osim toga, filmom se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju tolerancije, nediskriminacije i nenasilja. Uz projekciju filma na konferenciji je najavljen i  ostali program poput plesnih i glazbenih numera te dodjela simboličnih priznanja učenicima koji su, sudjelujući u projektu, kroz svoje likovne uratke iskazali vlastitu impresiju o temi nenasilja, kao i učenicima koji su se osobnim angažmanom istaknuli u prevenciji nasilja, posebno internetskog nasilja među svojim vršnjacima.

Nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja” provodi se od 2010. godine u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje. Projekt sadrži tri komponente:interaktivne radionice, umjetničko-edukativni program koji uključuje predstavu Zijaha Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, kao i interaktivnu parlaonicu. Usmjeren je na učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske sa svrhom prevencije nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Trenutačno se provodi u 46 osnovnih škola, a u pet godina u projekt je bilo uključeno oko deset tisuća djece. 2013. godine u Vilniusu, u Litvi , Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) Projekt „Živim život bez nasilja“ je nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.