Povežite se s nama
I ovog ljeta Festival Opatija nastavlja tradiciju opera u Opatiji. U subotu, 23. lipnja na daske najljepše otvorene pozornice na Mediteranu, Ljetne pozornice u Opatiji, dolazi najuspješnije djelo Jakova Gotovca – Ero s onoga svijeta! ‘Ero s onoga svijeta’ odavno je ubrojen među najbolje komične opere ovog dijela Europe, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 1935. godine gotovo ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.

„Nakon prošlogodišnje Verdijeve Aide, s kojom smo se simbolično vratili u vrijeme prve izvedbe na opatijskoj otvorenoj pozornici, ovog smo se puta odlučili za vjerojatno najbolju hrvatsku operu – Gotovčevu komičnu operu u tri čina ‘Ero s onoga svijeta’. Izvedbu ćemo odraditi s uvijek izvrsnim Orkestrom i zborom Opere te Baletom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu što garantira događaj za pamćenje“, rekao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

„Ero je odlična i zabavna opera i pravi je užitak imati ju na Ljetnoj. Središnji lik se na majčin savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica doista voli. Tu je efektan baletni finale i oda pučkom načinu života u kojem se glazba prožima s etnosom što će sasvim sigurno biti izuzetno zanimljivo domaćoj, ali i stranoj publici koja želi osjetiti autentičnu hrvatsku kulturu“, zaključio je.

Libreto dolazi iz pera Milana Begovića, redatelj je Krešimir Dolenčić, dok će dirigentsku palicu držati maestro Nikša Bareza. Ansambl čine: Siniša Štork (gazda Marko), Dubravka Šeparović Mušović (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Mićo/Ero s onoga svijeta), Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče), Neven Mrzlečki (Momče).

Cijena ulaznice iznosi od 100 do 120 kuna, ovisno o sektoru, a studenti i umirovljenici imaju popust. Ulaznice se mogu kupiti u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb), u Rijeci u Dallas Music shopu, Croatia Records Music shopu, Foto Reviji, u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo i ostalim prodajnim mjestima sustava Mojekarte.hr te online na www.mojekarte.hr