Povežite se s nama

Fiuman Plus

“Nitko ga nije zvao na rođendane, nije imao prijatelje, a onda se to promijenilo…”

Objavljeno

na

Foto: Ivan VranjićU Hrvatskoj otprilike 800 tisuća ljudi živi u riziku od siromaštva ili u siromaštvu. Jedna od njih je i samohrana majka, Riječanka koju ćemo radi zaštite identiteta zvati Petra. 

Prije nekoliko godina spletom životnih okolnosti život joj se preko noći promijenio i našla se na rubu egzistencije. Najteže joj je bilo zbog njezina sina. „ Meni je uvijek bilo najvažnije da mi je sin sretan, sve drugo ćemo nekako preživjeti. „ – rekla je nam je kroz suze. 

Kao samohrana majka koja spaja kraj s krajem nije imala novaca za instrukcije, a njezinom sinu trebala je pomoć u učenju. To je bio razlog zašto se odlučila obratiti programu Moje mjesto pod suncem. „ Ja sam pokucala na njihova vrata  i odmah na ulazu me dočekala Sandra. Ispričala sam im svoju priču. Ubrzo je moj sin krenuo na potrebne instrukcije. Zbog situacije u kojoj smo se oboje našli, ponudili su nam i besplatnu psihološku pomoć. Išli smo jedanput tjedno. To nam je puno pomoglo. Psihologinja koja je s nama radila ponašala se prema nama kao da smo prijatelji. Osjećali smo se prihvaćeno i da je napokon tu netko za nas. 

Moje mjesto pod suncem postalo im je sigurno utočište, mjesto gdje se osjećaju podržano. Njezin sin je imao bolje ocjene u školi, a Petra je počela raditi. Njezina primanja jedva pokrivaju osnovne životne troškove stoga su i dalje nastavili biti korisnici programa Moje mjesto pod suncem. Od tada je prošlo pet godina. „U programu Moje mjesto pod suncem svi smo jedno. Nema podjela, nema predrasuda, nema boje kože, nema nacionalnosti. Samo čista ljubav“. – naglasila je Petra. 

Crtež korisnice programa Moje mjesto pod suncem

U trenutku kada je Petri i njezinom sinu bilo najteže, program Moje mjesto pod suncem pružilo im je sve ono što im je trebalo. „Oni su nas na neki način probudili iz te teške situacije. Bili su nam odskočna daska. U školi su mene i mog sina uvijek gledali drugačije. Nitko ga nije zvao niti na rođendane, nije imao prijatelje. Nije bio prihvaćen. Od kada je počeo ići u program Moje mjesto pod suncem sve se promijenilo. Našao je prijatelje, ide na kulinarska radionice, druži se i ide na izlete. Bili smo par dana na Plitvičkim jezerima, bilo je predivno. Po prvi puta spavali smo u hotelu. On je bio tako sretan zbog toga.„ 

Njezin sin jedan je od 60-ak djece koji su trenutno korisnici programa Moje mjesto pod suncem. Program je namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima te im pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina i omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. „Poboljšanja kod djece vidljiva su na različitim poljima. Djeca ovdje primarno dolaze na pomoć u učenju i na radionice to jest slobodne aktivnosti koje im nisu dostupne zbog nedostatka financijskih sredstva. Djeca u programu pohađanjem instrukcija postižu bolji školski uspjeh, stječu prijatelje, bolje su povezana i integrirana s vršnjacima. Oni osjećaju da ih zaposlenici i volonteri programa Moje mjesto pod suncem prihvaćaju, da se trude oko njih te da su tu za njih prilikom bilo kakvih prepreka ili problema.„ – objasnila je Milica Resanović, stručna suradnica psihologinja Programa Moje mjesto pod suncem. 

Milica Resanović, stručna suradnica psihologinja Programa Moje mjesto pod suncem

Život u teškim socijalnim i ekonomskim uvjetima uvelike utječe na djecu „Ta djeca su nesigurnija u sebe, imaju lošije socijalne odnose, sklonija su različitim izvorima stresa i općenito razina stresa kod te djece je veća nego kod ostale djeca. Niža je razina samopoštovanja i samopouzdanja. Oni su na neki način isključeni iz socijalne zajednice, što se u konačnici odražava na njihove akademski uspjeh, na njihove različite vještine i na društveni život.„ -naglasila je Milica Resanović, stručna suradnica psihologinja Programa Moje mjesto pod suncem. I zato je toj djeci Moje mjesto pod suncem sinonim za sigurnost, podršku i razvoj. 

Pet po pet i mijenjamo njihov svijet!

Program Moje mjesto pod suncem pomogao je velikom broju djece, a sada treba vašu pomoć. Nažalost, iz godine u godinu sve je veći broj djece kojima je Moje mjesto pod suncem potrebno. Takva sustavna podrška djeci zahtijeva stabilne iznose prihoda. Kako bi ostvarili stabilne prihode koji su neophodni za daljnji rad pokrenuli su fundraising kampanju „ Pet po pet i mijenjamo njihov svijet“ fokusiranu na mjesečne naloge građana. 

Odvojite 5 EUR mjesečno i omogućite riječkoj djeci koja žive u siromaštvu sve ono što im sustav, njihovi roditelji ili skrbnici ne mogu pružiti. 

Priključite se u pomoći i donirajte na: https://donacije.mojemjestopodsuncem.com/ , putem QR koda ili putem trajnog naloga na IBAN HR1924020061500087226.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže