Povežite se s nama
Mladi, ambiciozni, kreativni i društveno odgovorni osmočlani tim studenata čiji je originalni startup projekt edukativnih puzzli za slijepe i slabovidne “Braille Riddles” osvojio je najviše simpatija i glasova publike na ovogodišnjem StartUp Europe Awardsu vratio se s pobjedničkog putovanja u  Bruxelles. Tim je bio jedan od 7 hrvatskih predstavnika te je zastupao kategoriju društvenog poduzetništva, a u Bruxellesu su bili u pratnji svog mentora doc. dr. sc. Svena Maričića.

Prema riječima člana tima Tome Babića iz Bruxellesa su se vratili puni pozitivnih i korisnih iskustava te poznanstava s ljudima čiji su im savjeti otvorili nove poglede u razvoju projekta. Također, imali su priliku upoznati i hrvatsku predstavnicu u Europskom parlamentu, Ivanu Maletić kojoj se zahvaljuju na gostoprimstvu. Projekt je trenutno u fazi razvoja kompleksnijih slagalica i idući korak u njihovom poduzetničkom razvoju je otvaranje tvrtke te pregovori sa zainteresiranim investitorima.

Ovaj inovativni projekt osmišljen je od strane studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, a timu su se priključili i studenti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Ekonomskog fakulteta u Dublinu i Zagrebu.  U samom timu danas je 8 članova, Dino Alagić, Toma Babić, Maja Buljan, Dario Džepina, Ante Gugić, Lovro Ivanković, Martina Sedlić i Josip Šore.

Braille Riddles se bavi razvojem edukacijskih pomagala za slijepu i slabovidnu djecu. Za predškolsku djecu razvili su jednostavnije oblike taktilnih 3D slagalica (puzzle) i slova, a za stariju djecu kompleksnije slagalice različitih tematika, od matematike do biologije. Braille Riddles slagalice djeci poboljšavaju razvoj kognitivnih sposobnosti, prostorne orijentacije te uče brajicu i razvijaju sigurnost u vlastite sposobnosti. Same slagalice su razvijene uz pomoć tehnologije 3D printa.

Na event u Bruxellesu, Braille Riddles dospio je zahvaljujući prvenstveno svom trudu i radu, ali i Visokoj poslovnoj školi PAR i Dariu Zoriću koji su organizirali Croatia Startup Europe Awards. Putovanje u Bruxelles pomogli su im ostvariti  Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke, Medicinski fakultet u Rijeci i udruga RiVal.

Poučeni dosadašnjim uspjesima ovog projekta i iskazanim interesom poslovne i šire javnosti očekuje se i daljnji uspješni razvoj i nastavak ovog projekta.