Povežite se s namaOpatijski gradonačelnik Ivo Dujmić početkom ovog mjeseca predao je predsjedniku nogometnog kluba Opatije Robertu Perčiću idejno rješenje novog nogometnog stadiona.

Čelnici NK Opatije u posljednjih 20-ak dana detaljno su analizirali cijelo idejno rješenje ureda ZDL arhitekti iz Rijeke te su ovog petka, 24. ožujka, održali konferenciju za medije na kojoj su otkrili svoja razmišljanja o spomenutom idejnom rješenju te iznijeli prijedlog što bi se trebalo izmijeniti prije nego što se Grad Opatija, kao investitor, upusti u izradu projektnog rješenja.

Dva zahtjeva je predsjednik NK Opatije posebno istaknuo, a to je povećanje kapaciteta tribine s 590 na 1.000, kako bi zadovoljavali službene uvjete u slučaju plasmana u 2. HNL, te podizanje pomoćnog igrališta na stupove kako bi se ispod njega moglo napraviti parkiralište, što je također jedan od uvjeta kategorizacije stadiona kako bi ispunjavao uvjete za domaćinstvo utakmicama u 2. HNL.

“Nakon što je objavljeno da nam je predano idejno rješenje novog stadiona, bilo je raznih komentara. Od onih šaljivih do skeptičnih, ali najviše je onih koji su pozdravili namjeru gradnje novog stadiona. Iznimno je velik interes javnosti. Kod nas ipak trenira oko 250 nogometaša u 12 dobnih skupina, pa samim time nas ni ne čude brojni upiti. Zbog toga smo izašli u javnost s našim detaljnijim stavovima o idejnom rješenju novog stadiona. Vjerujem da bi uz novo igralište vrlo brzo klub ostvarivao još bolje rezultate, a oni su i danas već vrlo dobri. Nadamo se da će Grad Opatija uvažiti naše sugestije ukoliko investicija zbog toga neće biti znatno skuplja, ali spremni smo prihvatiti i ovakvo rješenje”, rekao je prvi čovjek NK Opatije, Robert Perčić.

Predloženo idejno rješenje obnovljenog Stadiona u dijelu rasvijetle, prometnog rješenja i infrastrukturnog rješenja svlačionica i klupskih prostorija u potpunosti zadovoljava uvjete i potrebe za obavljanje trenažnog procesa svih momčadi kluba jer će se rasvjetom omogućiti odvijanje trenažnog procesa i u satima kada nema dovoljno danjeg svijetla (pogotovo u zimskom periodu).

percic1

U pogledu obnove glavnog i pomoćnog igrališta predlažu postavljanje umjetne podloge koja omogućava korištenje terena i u nepovoljnijim vremenskim uvjetima što trenutno sa prirodnom travom nije moguće. Tim se rješenjem ujedno obogaćuje i turistička ponuda grada Opatije budući da se otvara mogućnost dolaska domaćih i stranih ekipa u pripremnom razdoblju kao i odigravanje reprezentativnih utakmica mlađih kategorija za što je Hrvatski nogometni savez već u više navrata izrazio interes, no stanje igrališta i infrastruktura bila je uvijek glavna i nepremostiva prepreka realizaciji. Primjera radi, predstojeće Europsko nogometno prvenstvo U-17 u kojem će naša županija ugostiti jednu od skupina i tijekom kojeg će u Opatiji boraviti osam reprezentacija, zbog trenutnog stanja opatijsko igralište nije uzeto u obzir niti za treninge.

“U pogledu ispunjavanja kriterija natjecanja smatramo da bi bio veliki propust ne iskoristiti trenutak i izgraditi objekt koji će u potpunosti ispuniti uvjete za natjecanje u 2. HNL. Rezultati naše prve momčadi posljednjih godina daju nam za pravo nadati se ulasku u viši rang. Uzimajući u obzir u kakvim se trenutno uvjetima prva momčad priprema, uz rekonstrukciju i poboljšane uvjete 2. HNL više neće biti želja već realnost što grad i klub s preko 100 godina tradicije zasigurno zaslužuje.

Idejno rješenje je vrlo blizu ispunjenju tih kriterija, a povećanjem kapaciteta postojećeg rješenja s 590 na 1000 gledatelja ne povećava se značajno investicija, a povećava se natjecateljska vrijednost objekta i dobiva već spomenuta mogućnost organiziranja atraktivnih nogometnih utakmica u Gradu Opatiji.

U pogledu parkirnog prostora koji je također jedan od uvjeta kategorizacije HNS-a i jedan od uvijek aktualnih izazova u gradu Opatiji predlažemo rješenje s podizanjem pomoćnog igrališta na stupove čime bi površina ispod igrališta bila raspoloživa za parkiranje automobila korisnika igrališta tijekom treninga (za igrače i roditelje mlađih kategorija koji dovoze djecu na trening), igrača i službenih osoba tijekom utakmica. S obzirom na povoljnu lokaciju, gotovo blizu centra, parking bi također poslužio i za parkiranje gostiju kada se zatvara glavna prometnica tijekom većih manifestacija u gradu Opatiji, a stavljanjem u režim naplate investicija bi ubrzo bila vraćena”, stoji u dopisu koji je NK Opatija uputio gradonačelniku.

“Gradonačelnik me je obavijestio da će sve prijedloge proslijediti arhitektu kako bi dobili dvije varijante, jednu za 3. HNL i jednu s uvjetima za 2. HNL, uz okvirni izračun invesicije po oba prijedloga. Dogovor je da se za odabir varijante sastanemo nakon izbora”, dodao je Perčić.