Povežite se s nama

Sport

Nova epizoda “U Harteru na Kvarteru” posvećena je uličnom sportu

Objavljeno

na
Nakon sjajnog početka 27.6., neformalni Mjesni odbor Hartera u sklopu projekta Kvartera nastavlja s javnim aktivnostima kojima je cilj predstaviti neke od brojnih mogućnosti za koje je prostor Hartere idealan. Subota 4.7. dan je posvećen uličnom sportu. Počinje već u 10 sati vođenom planinarskom turom do Žaklja koja kreće od “Planinarskog doma” iza Marganova. Vodiči su Silvio Kezele i Zoran Dorčić iz alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Kamenjak. Polaznici i polaznice trebaju ponijeti cipele/tenisice s nešto debljim džonom i očekivati da će tura trajati oko sat i pol.

Od jutra će aktivni biti i dečki iz Skateboard kluba Kvarner. Ovaj vikend završavaju izradu klupice i nastavljaju s flatom odnosno podom. Tijekom dana skejteri će po prostoru postaviti i izložbu fotografija za koju će trebati prošetati. Zainteresirani će imati priliku naučiti ollie (najosnovniji skateboard trik), od 17 sati. Svi koji im žele pomoći u radovima na izradi klupice i poda, dobrodošli su tijekom cijelog dana.

U 17 sati ponovno je organizirana zajednička biciklistička vožnja od Hotela Continental do Hartere, a na nju su pozvali svi urbani biciklisti koji žele skrenuti pozornost na to da ih u Rijeci, nenaklonjenoj biciklistima, ima u sve većem broju.

Nakon dolaska biciklista u Harteru, oko 17.15, počinje mala škola penjanja. Silvio Kezele i Zoran Dorčić iz alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Kamenjak (Urban Hartera Climbing Crew) postavit će smjer s terase Marganova te zainteresiranima omogućiti da iskuse tzv. abseiling – spuštanje niz zid užetom. Pridružiti im se može svatko, bez obzira na znanje, potrebne su samo tenisice s ravnim džonom. I naravno, napomena da je riječ o aktivnosti na vlastitu odgovornost!

Od 17 sati moguće se pridružiti i Renati Petani iz “Kortila uživo” koja nastavlja s radovima oko buduće klupe za sjedenje uz Rječinu. Renata najavljuje da će se teren oko buduće klupe čistiti od korova i smeća te pripremiti za postav klupe. Uslijedit će akcija prikupljanja pločica po Harteri kojima će se, dva tjedna kasnije, klupa obložiti.

U 18 sati kreću Mali i Veliki buvljak. Mali buvljak, koji posljednjih nekoliko godina uspješno organizira Urbani separe, dječji je buvljak na kojem djeca razmjenjuju ili prodaju svoje igračke, stripove i slikovnice drugoj djeci. Kako među prodavačima na Malom buvljaku postoje već pravi stručnjaci i stručnjakinje, ovom prilikom prodaji će mali podučiti velike. Odrasli su pozvani da na buvljak ponesu što god žele prodati a mogu donijeti u Harteru.

U 19 sati počinje Ćakula Mjesnog odbora Hartera, neformalni razgovor čiji je cilj otvoriti nove poglede na budućnost prostora Hartere te Vodovodne i Ružićeve ulice.

Nakon sastanka, skejteri pozivaju na druženje na terasi Marganova gdje će biti spontano skateboard druženje uz vožnju na mini rampi.

Tijekom cijelog dana posjetitelji su pozvani u Harteri upražnjavati neki od njima dragih uličnih sportova a poziva ih se i da se pridruže cjelodnevnoj akciji čišćenja.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano. U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske
inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu i Kvart za 5.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.
Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram