Povežite se s nama

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar sastali su se jučer u Ministarstvu kulture u Zagrebu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i njezinom pomoćnicom Ivom Hraste Sočo na temu provedbe projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Riječki gradonačelnik i pročelnik za kulturu su ministrici i njezinoj zamjenici predstavili projekt zahvaljujući kojem će, odlukom nezavisnih stručnjaka iz cijele Europe, Rijeka u 2020. godini nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek na sastanku je iskazala bezrezervnu podršku Ministarstva kulture i Vlade Republike Hrvatske ovom projektu te je najavila kako će Vlada tu podršku i pokazati donošenjem formalne odluke o projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Naime, stav je ministrice da je Europska prijestolnica kulture međuresorni, strateški projekt od nacionalnog interesa te je najavila i osnivanje vladinog povjerenstva koje će obuhvatiti sva ministarstva bitna za njegovu realizaciju. Povjerenstvo će, navela je ministrica, pratiti riječki projekt Europske prijestolnice kulture u kontinuitetu te će se održavati i redoviti koordinacijski sastanci.

Na sastanku je izražena i namjera da se kroz projekt Rijeka EPK 2020 pokušaju aktivirati i dijelovi programa drugih hrvatskih gradova koji su se kandidirali za ovu prestižnu titulu, uz želju da se kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture osnaži i ojača hrvatska kultura scena u cjelini.

Gradonačelnik Obersnel i pročelnik Šarar ministrici su na sastanku prezentirali aktualno stanje i stupanj pripremljenosti projekata riječke kulturne infrastrukture koji su dio projekta Europske prijestolnice kulture, a u kontekstu aktualnih natječaja za sufinanciranje iz sredstava Europske unije dok je pomoćnica Hraste Sočo predstavila natječaj za sufinanciranje projekata iz europskog Socijalnog fonda za kojeg drži da može predstavljati dodatni izvor financiranja za EPK 2020.

Rijeka je proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu u ožujku ove godine kada je nezavisno povjerenstvo odlučilo da je riječka kandidatura najbolja u jakoj konkurenciji Dubrovnika, Pule i Osijeka, gradova koji su uz Rijeku ušli u drugi krug nadmetanja za ovu titulu.

Grad Rijeka