Povežite se s nama
“Primorsko-goranska županija po peti put ove godine vrši raspodjelu sredstava za pokroviteljstva i sufinanciranje manifestacija i drugih događaja od općeg značaja. Molbe pristižu tijekom mjeseca, a krajem mjeseca sastaje se povjerenstvo koje prema pravilniku dodjeljuje sredstva pojedinim manifestacijama”, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare.

U ovoj raspodjeli dodijeljeno je 240.000 kuna za 31 manifestaciju i jedan kapitalni projekt. Od većih projekata izdvajaju se organizacija 64. međunarodnog omladinskog nogometnog turnira “Kvarnerska rivijera” (odobreno 40.000 kuna Nogometnom savezu PGŽ), osposobljavanje Nordijskog centra Vrbovska poljana (30.000 kuna Skijaškom savezu PGŽ) i obilježavanje 20. obljetnice Košarkaškog kluba Cres (15.000 kuna KK Cres).

Na proteklom Kolegiju Župana dodijeljena su i sredstva za nabavu medicinske opreme. Tako će se za Thalassotherapiju Opatija nabaviti ultrazvučni 3D kolor Doppler za kardiovaskularne preglede u vrijednosti 1.4 milijuna kuna. S obzirom da se na tom uređaju godišnje obavlja više od 6000 pregleda i koristi ga 10 kardiologa, ocijenjeno je da je nabava ovog uređaja opravdana.

Sljedeća nabava odnosi se na Dom zdravlja PGŽ gdje će se nabaviti digitalni RTG uređaj za ordinaciju u Delnicama u vrijednosti 1.2 milijuna kuna. Trenutni uređaj star je 27 godina i potrebno je stalno održavanje zbog čestih kvarova pa će ova nabava ponuditi kvalitetniju uslugu i dovesti do uštede sredstava.

Također se nabavlja ultrazvuk za radiološku ordinaciju u Malom Lošinju gdje gravitira 12.000 ljudi i na tom uređaju se godišnje obavi oko 2000 pregleda. Vrijednost ovog važnog uređaja je 595.000 kuna. Nabavit će se i ultrazvuk iste vrijednosti za radiološku ordinaciju u Krku jer tamo gravitira još više pacijenata. Sve ordinacije koje će koristiti nove uređaje imaju ugovor sa HZZO-om pa će pacijenti koji ih koriste biti pokriveni osiguranjem.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o dvije odluke Kolegija Župana koje se odnose na sektor ruralnog razvoja.

Župan Zlatko Komadina odobrio je potporu lokalnoj razvojnoj agenciji PINS koja će organizirati nastup na međunarodnom sajmu drvoprerađivačke industrije i šumarstva Holzmesse u Klagenfurtu od 1. do 4. rujna 2016. godine. Nastupit će naša 4 drvoprerađivača koji će izlagati na sajmu, a također će se osigurati zakup i uređenje prostora te prijevoz sudionika na sajam. Tamo će naši drvoprerađivači i šumari predstaviti svoje proizvode i uspostaviti kontakte s potencijalnim kupcima, čime će se povećati konkurentnost drvne industrije.

Druga odluka odnosila se na raspored sredstava poljoprivrednim zadrugama na temelju odluke o mjerama ruralnog razvoja. Nakon dobivene suglasnosti Ministarstva poljoprivrede raspisan je javni poziv na koji je pristiglo 20 prijava, od kojih je 18 bilo prihvatljivih, a čak 12 prijava pristiglo je s područja Gorskog kotara. Ukupan iznos sredstava iznosi 400.000 kuna.