Povežite se s namaVeć duži niz godina povremeno se spomene mogućnost gradnje novog Krčkog mosta, a Novi list je ovih dana došao u posjed nešto više informacija o tom projektu.

Rijeka je grad neiskorištenih šansi. I ta ocjena možda i najviše vrijedi za riječki prometni pravac. Najveća luka u državi nikada neće biti respektabilna niti u lokalnim, a kamoli kontinentalnim okvirima ukoliko se razvoj luke planira u Rijeci u središtu grada. Luka traži prostor, a grad prostora nema. Paradoksalna je činjenica da ova spoznaja i ideja o potrebi izgradnje nove luke na Krku postoji već 40 godina, a da je na tome napravljeno malo ili gotovo ništa.

Posljedice takvog strateškog lutanja, neodlučnosti i neozbiljnosti su brojne. Od pada prometa, gubitka utrke s konkurencijom na sjevernom Jadranu, neiskorištenog povoljnog prometnog položaja do kašnjenja investicija, posljedično i izostanka sinergijskog efekta od povećanja lučkog, ponajviše kontejnerskog prometa, koji ima snažan utjecaj i na rast BDP-a, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje industrijskih zona na riječkom prometnom pravcu, ponajviše na Kukuljanovu.

Gdje je danas projekt novog Krčkog mosta i luke na Krku? Samo u idejama i željama. Porazno je što se u zadnjih 5 godina gotovo ništa novo nije dogodilo, nije se radilo na elaboratima, studijama i projektima. Izgubljeno je vrijeme. Novi Krčki most postoji u skicama, a jednu od njih, doista atraktivnu, po prvi puta objavljujemo kako bi se uopće mogla vizualizirati ideja. Riječ je projekciji visećeg mosta dugog oko 850 metara, koji bi bio lociran u neposrednoj blizini postojećeg mosta i spojio bi Krk s kopnom na lokaciji »Voz«, gdje bi se u produžetku nalazio i vijadukt dug oko 900 metara.

Planiran je most sa četiri prometne cestovne trake, a ispod njega i željeznički most sa dva kolosjeka. Tehnički je to apsolutno izvediva varijanta, ali je neophodan angažman vrhunskih i modernih tehnoloških kapaciteta kakve imaju svjetski najveće i najuglednije građevinske tvrtke. O cijeni mosta teško je raspravljati, ali je nesporno kako je riječ o izuzetno visokoj vrijednosti investicije, koju Hrvatska sama ne može realizirati. Novi most nema smisla bez pruge niti bez lučkog terminala na Krku.

Cijeli članak možete pročitati na portalu Novog lista.