Povežite se s namaGrad Rijeka i KD Čistoća su postavili i pustili u uporabu četiri nova poluukopana spremnika na križanju Zanonove ulice i Rive u Rijeci.

Podsjećamo kako su prva četiri polukopana spremnika postavljena tijekom 2016. godine na lokaciji Riva 1, nasuprot autobusnog kolodvora na Žabici. Tijekom 2017. godine spremnici su postavljeni i na adresi Riva Boduli 1.

Poluukopani spremnici u Zanonovoj su treći ovakav komplet postavljen u gustom urbanom tkivu Rijeke.

Tri spremnika zapremine su 3,0 m³ namijenjena za odvojeno prikupljeni vrijedni otpad (staklo, papir, te zajednički za plastičnu, metalnu i tetra ambalažu), dok je jedan spremnik zapremine 5,0 m³ namijenjen za preostali miješani komunalni otpad. Dva spremnika nalaze se s lijeve strane, a dva spremnika s desne strane Zanonove ulice. Spremnici su dio mreže poluukopanih spremnika koji se postavljaju u centru grada Rijeke, a svrha im je povećanje efikasnosti usluge te očuvanje okoliša.

Spremnici su, kao i svi do sada, ukopani više od polovice svoje visine u tlo. Izrađeni su od polietilena visoke gustoće s ukrasnom zaštitom iznad tla. S unutarnje strane postavljena je nepropusna vreća koja se prazni po zapunjenju volumena. Spremnici su obilježeni već prepoznatljivim vizualnim identitetom – likovima Otpadnika – kao i svi ostali spremnici za otpad na području djelovanja KD Čistoća.

Prednost poluukopanih spremnika je u većem kapacitetu nego onih nadzemnih, što zahtijeva rjeđe pražnjenje, odnosno značajno manju potrošnju vremena, vozila, opreme i energenata. Osim toga, podzemnim skladištenjem osigurana je i niža temperatura koja višestruko usporava fermentaciju i razvoj uzročnika neugodnih mirisa te je kvalitetnim sustavom zatvaranja ujedno poboljšana higijena prostora, onemogućen pristup štetočinama kao i pomicanje i prevrtanje posuda, što je čest problem za vrijeme vjetrovitih razdoblja u gradu Rijeci. Naravno, nije nevažno istaknuti da je potrebna manja površina vrijednog gradskog prostora.

Grad Rijeka