Povežite se s nama

Dom mladih Rijeka već 19 godina provodi preventivnu akciju „Prvi koraci u prometu“, a od ove školske godine kreću i novi programi prometni programi čiji je glavni cilj povećati sigurnost djece u prometu.

Kako je kazao ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin, višegodišnje provođenje preventivne akcije „Prvi koraci u prometu“ smanjen je broj prometnih nezgoda u koji su uključena djeca. Temeljem iskustva stečenog u tom programu, Dom mladih je odlučio pokrenuti nove prometne programe usmjerene djeci s teškoćama u razvoju te predškolcima, ali i omogućiti učenicima 5. razreda osnovnih škola da steknu biciklističku dozvolu.

Program „Prvi koraci u prometu“ obuhvaća učenike i učenice prvih razreda osnovnih škola Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, ukupno njih 2.468. Cilj programa je usvajanje osnovnih znanja o prometu, kretanju učenika od kuće do škole te razvijanje prometne kulture. Program realiziraju djelatnici Doma mladih u suradnji sa Prometnom policijom PU-PGŽ, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjelom gradske uprave za šport i tehničku kulturu te Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje PGŽ. Svoja znanja u snalaženju među prometnim pravilima na prometnom poligonu, jedinstvenom u Hrvatskoj, pokazali su učenici i učenice OŠ Brajda pod vodstvom voditelja programa Josipa Šarlije.

Učenike je pozdravio i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, istaknuvši važnost učenja prometnih pravila od malih nogu, jer će današnji pješaci sutra postati vozači. Pozdrave su uputili i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i Dječjeg vrtića Rijeka, u suradnji s kojima je Dom mladih pokrenuo nove prometne programe.

Tako 9. listopada 2017. počinje „Biciklistička škola“, projekt Doma mladih kojim će se omogućiti učenicima i učenicama 5. razreda osnovnih škola pohađanje Programa osposobljavanja upravljanja biciklom i biciklističkoga ispita. Dom mladih je uspostavio suradnju s 20 osnovnih škola s područja Grada Rijeke te će od listopada do travnja Program proći 200 učenika, a dogodine se očekuje proširenje i na škole riječkog prstena te Primorsko-goranske županije. Redoviti polaznici i polaznice Škole stječu moći će polagati biciklistički ispit i postati vlasnici prave biciklističke dozvole. Projekt je financiran u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

Prometni odgoj važan je dio programa predškole stoga je Dom mladih u suradnji s Dječjim vrtićem Rijeka, prateći Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH i potrebe predškolske djece da tijekom odrastanja dobiju što više kvalitetnijih poticaja, kako bi jednog dana bili odgovorni i sigurni učesnici u prometu, osmislio program Promet u predškoli kojeg čine 4 radionice za djecu u 5. i 6. godini života. Time bi se nadopunio prometni odgoj koji se s djecom provodi u vrtiću.

Također, u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje osmišljen je program „Sigurni koraci u prometu“, koji uključuje prometnu edukaciju djece s posebnim potrebama. Kroz cijelu školsku godinu korisnici Centra, raspoređeni u nekoliko grupa, dolazit će jednom mjesečno u Dom mladih na edukaciju, gdje će kroz simulaciju stvarnih prometnih situacija, ali u sigurnom okruženju vježbati kretanje u prometu.

Grad Rijeka