Povežite se s namaRiječka neurokirurgija nastavila je niz inovativnih operacija. Nakon ugradnje 3D printanih umjetnih kralješaka, planiranja operacija na individualnim 3D modelima, operacije tumora hipofize kroz nos, uveli su i minimalno invazivne postupke.

Tako je pacijentu u KBC-u Rijeka izvađen tumor kroz obrvu. Operaciju je izveo poznati neurokirurg dr. Dinko Štimac koji je u razgovoru za Index otkrio kako je protekla operacija.

“Pristupio sam u lubanjsku šupljinu kroz rez u obrvu i tako uklonio metastatsku promjenu u orbiti (koštana šupljina u kojoj je smješteno oko). Operacija je protekla uredno, bez komplikacija, kao i rani postoperacijski tijek. Tvorba je u cijelosti uklonjena. Takav pristup može se koristiti i za pristup na druge patološke tvorbe u lubanji – od aneurizmi, tumora, cisti, do otvaranja treće mozgovne klijetke kod hidrocefalusa”, kazao nam je dr. Štimac.

Na pitanje što točno znači minimalno invazivni pristup, objasnio je da se to odnosi na onaj operacijski pristup koji minimalno ozljeđuje kožu, potkožne strukture i kost. No, isto tako je naveo da takav pristup ne osigurava uvijek i maksimalnu učinkovitost zahvata.

Na pitanje koja će biti sljedeća novina na neurokirurgiji kazao je da inspiracije dolaze “po putu”.

“Obično kroz teškoće i probleme, koji mobiliziraju mentalne kapacitete u traženju rješenja za boljim i lakšim. No, svakako nas veseli dolazak aparature za neuronavigaciju koju nam je ravnatelj obećao. To će nam omogućiti da radimo još bolje, brže i kvalitetnije”, zaključio je dr. Štimac za Index.hr.