Povežite se s nama

Vijesti

Novi veleposlanik Republike Italije u RH Pierfrancesco Sacco u prvom službenom posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Objavljeno

naNovoimenovani veleposlanik Republike Italije Pierfrancesko Sacco u prvom je službenom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci. Na prijemu u Salonu Grada Rijeke dobrodošlicu su mu poželjeli gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina kao i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat i predsjednik Županijske skupštine Erik fabijanić.

Domaćini su se osvrnuli na dobre odnose između dvije susjedne zemlje te naglasili su da je Italija  Hrvatskoj najvažniji trgovinski partner. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da u Rijeci živi značajan broj pripadnika talijanske manjine, čiji broj nije najveći, no važan je zbog povijesti i zbog velikog utjecala na kulturu i razvoj Rijeke. Uvaženog gosta upoznao je i s programom Europske prijestolnice kulture kojima je e cilj govoriti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Rijeke, a istaknuo je i da će u programu biti zastupljeni i naši sugrađani, pripadnici talijanske nacionalne manjine ili umjetnici iz Italije.

Župan Komadina govorio je o značaju pripadnika talijanske zajednice koji, uz pripadnike drugih nacionalnih manjina doprinose bogatstvu različitosti. Veleposlanika je obavijestio da je, cijeneći višestoljetnu prisutnost talijanske nacionalne manjine na prostoru Primorsko-goranske županije, Županija zakonima osigurala njihovu prisutnost u Županijskoj skupštini. Osvrnuo se na suradnju s talijanskim regijama, osobito Regijom Friuli Venezia Giulia te na suradnju s talijanskim partnerima na raznim projektima iz domene kulturne i pomorske baštine, ekologije, energetske učinkovitosti, mobilnosti, turizma, inovacija itd. Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić naglasio je odlične odnose s Generalnim konzulatom Talijanske Republike kojemu je zahvalio na angažmanu oko realizacije studija talijanistike na Filozofskom fakultetu u  Rijeci. Osvrnuo se i na obnovu Talijanske škole (Licea) čiju su obnovu financijski pomogli i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Istaknuo je otvorenost grada i županije, multikulturalnost i multietničnost i naglasio da je Rijeka postala prijestolnica kulture upravo zbog ove karakteristike da prisutnost nacionalnih manjina smatramo bogatstvom.

Talijanski veleposlanik zahvalio je na susretu, ističući duboke i stoljetne veze zajedničke povijesti koji će služiti kao temelj daljnjeg jačanja već sad odličnih odnosa između dvije države. Sacco je kazao kako Hrvatsku i Italiju povezuju i zajednički, globalni problemi kao što su klimatske promjene, ekonomsko-socijalni problemi i problem zapošljivosti mladih na čemu se može graditi čvršće, strateško partnerstvo u okviru Europske unije i međunarodnih inicijativa u kojima dvije države sudjeluju. Najavio je i konkretne diplomatske aktivnosti vezane uz suradnju u energetici, transportu i pomorstvu.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram