Povežite se s nama

Fiuman Plus

NP Risnjak četiri mjeseca brinuo o risovici Martini, a sad ponovno uživa na slobodi

Objavljeno

naNacionalni park Risnjak objavio je prekrasnu priču o risovici koju su nazvali Martina, a o kojoj su brinuli puna četiri mjeseca:

“Risovica je uhvaćena pokraj Ogulina, 11. studenog 2019. godine, na samo Martinje. Otuda joj i ime – Martina. Njezino neobično ponašanje (približavanje kućama) ukazivalo je na nekakav ozbiljniji problem pa je Vedran Slijepčević, dr. vet. med. iz Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode odmah pristupio njezinom hvatanju.

Risovica je bila lošeg fizičkog stanja, slaba i izgladnjela, teška samo 6 kilograma. I ponašanje i izgled ukazivali su da se radi o mladuncu bez majke. Kao siročetu starom tek oko 6 mjeseci, šanse za njezino preživljavanje u prirodi bile su minimalne, osim ako joj se ne proba pomoći. Odlučeno je da će ju se prebaciti u NP Risnjak, u posebnu nastambu, i nastojati rehabilitirati te pustiti na slobodu kad dovoljno ojača.

I tako nam je došla Martina

Brinuli smo se o njoj kroz čitavu zimu. Nadzirali smo je i hranili, uz stručnu podršku znalaca iz Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri s Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu. Martina je imala dobar tek. Popunila se, rasla je, dosegnula 13 kilograma. Izgledala je zdravo i spremno za puštanje na slobodu!

Međutim… pojavio se problem.

Na dan njezinog puštanja uvidjelo se da su njezini zubi u vrlo lošem stanju i da će se teško moći prehraniti na slobodi. Nedugo zatim, prebačena je na Veterinarski fakultet, gdje je po prvi je put u Hrvatskoj na risu je izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a obavio ga je tim Mirta Vučković dr.med.vet. i Andro Stipetić dr.dent.med.

Nakon zahvata, s novim zubima, Martina je ponovo vraćena u nastambu u NP Risnjak, koja joj je uskoro otvorena.

Svoje prve korake na slobodi Martina je napravila 01. ožujka 2020. godine.

Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici, znamo da se Martina prvih nekoliko tjedana kretala na području NP Risnjak i u njegovoj neposrednoj blizini, a trenutno se nalazi u Sloveniji.

Risovica Martina, rehabilitirano siroče bez majke, uskoro će proslaviti svoj prvi rođendan, zdrava i slobodna!

Neka joj je sa srećom!

Popis ljudi koji su sudjelovali u rehabilitaciji Martine je poprilično dugačak. Ovim putem želimo se posebno zahvaliti Vedranu (Veleučilište u Karlovcu) na iznimnom zalaganju i nesebičnom trudu te Zrinki iz MZOE na velikoj potpori. Damiru, Jadranku i Dijani iz Zoološki vrt grada Zagreba te Josipu, Đuri, Mirti i Andru s Veterinarski fakultet Zagreb na stručnim savjetima i pomoći. Posebno treba naglasiti pomoć lovaca koji su donirali meso za Martinu: Josipu Malnaru, predsjedniku Županijskog lovačkog saveza PGŽ, Bruni Brovetu iz lovišta Snježnik, lovcima iz lovačkog društva “Golub” Sveta Jana kod Jastrebarskog te poduzetniku Tvrtku Mikuliću iz Velike Gorice.

Veliki pljesak zaslužuju i djelatnici JU NP Risnjak, od onih koji su bili uz Martinu od njezinog hvatanja do puštanja, do onih koji su navijali za nju i time pružali podršku čitavoj akciji. Bravo za Dinu iz stručne službe, koja je sudjelovala u hvatanju risovice, bravo za Dragana, stručnog voditelja, koji je koordinirao sve akcije, VELIKI bravo za Miru i Nenu, iz službe čuvara prirode, koji su je hranili i nadzirali te Mariju, ravnatelju, koji je svemu dao zeleno svijetlo”, napisali su iz NP Risnjak.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram